Srbija: Stiže arapska banka, ali bez principa islamske banke

Dodajte komentar

Sa najavljenim arapskim investitorima u Srbiju dolazi i Mirabanka, dio međunarodne Royal grupe. Prva banka iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i prva grinfild bankarska investicija u Srbiji od 2008. Mirabanka za rad još čeka na dozvolu centralne banke.

“Predlog biznis plana i poslovne politike nove banke kojima je, između ostalog, predviđeno da fokus bude na investitorima iz Ujedinjenih Arapskih Emirata koji su prema njihovim riječima najavili investicije u vrijednosti od preko 5 milijardi američkih dolara u narednom periodu. A osim toga kao ciljne grupe korporativnih klijenata naveli su velike korporativne klijente, lica iz javnog sektora ali i mala i srednja preduzeća”, kaže Ana Trifunović, savjetnica Sektora za kontrolu banaka NBS.

Mirabanka bi u trećoj godini poslovanja svoje usluge trebalo da ponudi i stanovništvu ali po svemu sudeći neće napraviti revoluciju na domaćem bankarskom tržištu. Prema dokumentima koje su predali narodnoj banci, ne pominje se mogućnost uvođenja prakse tzv islamskog, beskamatnog bankarstva koje je građanima BIH dostupno još od prije dvije godine.

Bosna bank International prva je banka u Evropi koja je građanima i privredi ponudila finansijsku podršku po modelu islamskog bankarstva. Keš kredita nema, već samo zajedničkih ulaganja.

“Želite da kupite kuću. Mi tu kuću kupujemo zajedno sa vama u partnerstvu i onaj dio naše kuće koji smo kupili vam iznajmljujemo i nakon određenog broja godina mi prenesemo vlasništvo nad nekretninom na vas po istoj nominalnoj cijeni po kojoj smo je kupili, bez uvećanja”, kaže Amer Bukvić, direktor Bosna Bank International.

Islamska tradicija zabranjuje kamatu ali i gomilanje bogatstva, zbog čega su banke koje posluju po ovom principu šire ruke u kreditiranju privrede čak i u vremenu ekonomske krize.

“Kada uđete u projekat, kada uđete u firmu vi niste samo stavili pare i stavite prst u uho i nemate ništa sa tim. Vi ste partner. Preuzimate i dobru i lošu stranu”, kaže Bukvić i dodaje:

“Znači nije naša jedina uloga da mi recimo Energoinvestu damo finansiranje za neki posao. Naša uloga je i da nađemo posao Energoinvestu. Ako ste vi proizvođač olovaka mi pokušavamo naći tržište za olovke. Ne samo da vam damo finansiranje nego idemo korak dalje”

Banka koja bi eventualno željela da u Srbiji, umjesto kamatarenja da primijeni princip partnerstva sa klijentima morala bi da prilagodi svoje proizvode domaćim zakonima koji kao i u Bosni ne poznaju takav odnos banke i građana.

Gdje prestaje logika klasičnog, nastupa logika islamskog bankarstva. Kamata se ne zaračunava unaprijed. I dok se islamsko bankarstvo i islamski marketing izučava sve više i na podiplomskim studijma na Oksvordu, a London postaje centar islamskog bankarstva gdje se već obrće dvije hiljade milijardi zelenih novčanica neki principi islamskog bankarstva nalaze uporiše i u Zakonu o udruženom radu republike Srbije. Prije 40 godina tadašnje organizcije udruženog rada tada su dijelile rizik ali i dobit sa bankama.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *