Britanijom se širi moderno ropstvo

Dodajte komentar

U Velikoj Britaniji bi moglo da bude između 10.000 i 13.000 žrtava ropstva, što je znatno više nego što se pretpostavljalo, ukazuje najnovija analiza Ministarstva unutrašnjih poslova te zemlje.

Prošle godine je prvi put počela da se vodi statistika o ovom problemu. Prema tadašnjoj procjeni Centra za trafiking ljudima pri britanskoj Nacionalnoj kriminalističkoj agenciji (NCA), u zemlji su bile samo 2.744 žrtve modernog ropstva, prenosi BBC.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Britanije ističe kako je za ovogodišnju statistiku o rasprostranjenosti ropstva koristilo novu statističku metodologiju, modele i informacije kojima je bolje rasvijetlilo skrivene oblike ropsta, koji su prošle godine možda promakli stručnjacima NCA.

Među žrtvama modernog ropstva su žene prinuđene na prostituciju, “zarobljena” kućna posluga i radnici koji protiv svoje volje rade na poljima, u fabrikama i na ribarskim brodovima. Među žrtvama su ljudi iz više od 100 zemalja, a najviše ih je iz Albanije, Nigerije, Vijetnama i Rumunije, a ima i rođenih Britanaca.

Zakon o modernom ropstvu o kojem uskoro treba da glasa britanski parlament treba da sudovima u Engleskoj i Velsu da nova ovlašćenja da zaštiti ljude koji su prokrijumčareni u zemlju i držani protiv svoje volje. Slične mjere predviđaju i Škotska i Sjeverna Irska.

Britanska ministarka unutrašnjih poslova Theresa May ističe, međutim, kako je zakonsko regulisanje “samo dio odgovora na sumornu realnost” i kako je potrebna usaglašena akcija sa širokim spektrom subjekata da bi se stalo na put modernom ropstvu i u Britaniji i na međunarodnom planu.

Ministarstvo unutrašnih poslova Britanije je ovih dana saopštilo kako će pogranične službe oformiti specijalizovane timove protiv trafikinga ljudima na značajnijim aerodromima i lukama, kako bi se lakše otkrile potencijalne žrtve.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *