Kako zaposlene učiniti srećnima? Dajte im težak zadatak

Dodajte komentar

Jedan od najtežih zadataka menadžera i direktora jest pronaći način da povećaju angažiranost zaposlenih. Prema Gallupovom izvještaju , samo se 13 posto zaposlenih u svijetu osjeća angažovanim.

Neke kompanije takvo stanje pokušavaju popraviti besplatnim ručkovima ili organzovanjem društvenih događanja, ali Liz Wiseman, autorka knjige ‘Multipliers: How the Best Leaders Make Everyone Smarter’, tvrdi da je najbolji način dati zaposlenima neki komplikovan zadatak.

Wiseman u knjizi citira istraživanje koje je sproveo Society for Human Resource Management, a koje tvrdi da je glavni okidač za zadovoljstvo radnim mjestom ‘mogućnost korištenja vještina i znanja koje zaposleni posjeduju’. Wiseman to proširuje i tvrdi da se zaposleni dodatno žele osjećati izazvanima da savladaju nešto novo.

Dok je istraživala za svoju knjigu ‘Rookie Smarts’, Wiseman je intervjuisala hiljadu ljudi zaposlenih u različitim industrijama i otkrila snažnu vezu između onih koji se na poslu susreću s izazovima i onih koji su zadovoljni svojim poslom.

Lideri bi trebali znati da prepoznaju znakove koji ukazuju da su zaposleni spremni za nove izazove. Jednom kada to nauče, Wiseman preporuča tri načina na koje je moguće staviti izazove pred zaposlene.

Jedan način je da im se dodijeli težak i kompleksan zadatak, ali koji je u okviru njihovih vještina i sposobnosti. Drugi način jest da ih se pozove da rade na nekom projektu s kojim se nikada prije nisu susreli, tako da mogu usvajati nova znanja. Treći način je da se njihova znanja pokušaju primijeniti na neki novonastali problem.

Ključ je u tome da ostanete u granicama normale, odnosno da stavljate izazove pred zaposlene, ali da ih previše ne opterećujete. Ako uspijete pronaći balans, zaposleni će biti zadovoljniji svojim radnim mjestom. Takođe, nemojte ih zaboraviti nagraditi za postignuto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *