Vijesti: Daju li DPS i SDP Arapima dragulj?

Dodajte komentar

Socijaldemokratska partija (SDP) nema ništa protiv da se lokacija Kraljičine plaže između Bara i Budve da u zakup i proda zemljište arapskoj Royal grupi, ali ne po uslovima koji su predviđeni ugovorom koji protežira Demokratska partija socijalista (DPS) i koji čeka verifikaciju u crnogorskom parlamentu, tvrde “Vijestima” iz manje stranke vladajuće koalicije.

“Istina je da se radi o dobrom investitoru koji će obezbijediti nova ulaganja, ali ne po cijeni koja je niža od tržišne. Takođe se protivimo da se prave objekti zatvorenog tipa, da se grade vile i, na kraju, protiv smo toga da im se lokacija izda na 90 godina”, rečeno je “Vijestima” iz vrha SDP-a.

Predlog ugovora je Vlada usvojila i on bi trebalo da se tokom decembra nađe pred poslanicima na usvajanje. Trenutno, DPS nema većinu za izglasavanje, jer su se protiv njega izjasnile i opozicione partije.

Jedinu ponudu za davanje u zakup tog lokaliteta i prodaju zemljišta dostavila je još u februaru prošle godine arapska Royal grupa koja je tražila zakup na period za koji je potrebna saglasnost državnog parlamenta. Arapi su za kupovinu zemljišta ponudili 50 eura po kvadratu, što je ujedno bila i početna minimalna cijena u tenderu. Ukupno, za 42,37 hektara zemljišta, bili su voljni da plate 21,18 miliona eura. SDP tvrdi da ona vrijedi više.

Novac od prodaje bi podijelile opštine Budva i Bar, koje su vlasnici parcela na tom području. S obzirom da veću površinu posjeduje Budva, u lokalnu kasu bi se slilo 11,5 miliona eura dok bi barski budžet bio “dobar” za 9,4 miliona.

Investicija za gradnju rizorta je procijenjena na oko 300 miliona eura.

Kada je tema prodaje bila na odlučivanju u lokalnim parlamentima, odbornici DPS-a bili su za, dok je opozicija glasala protiv tog rješenja. Barski SDP je podržao, dok je budvansld na kraju povukao saglasnost.

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović se više puta oglasio povodom Kraljičine plaže, sa potenciranjem da se plaši “nastavka tjeranja” stranih investitora iz Crne Gore. “Da li ćemo mi to propustiti, ja ne znam, ali, kako smo se visoko specijalizovali za tjeranje stranaca i njihovog kapitala, plašim se da će biti izigran taj potpis koji smo stavili na ugovor”, kazao je Vujanović nedavno u Baru.

Predlog ugovora, koji je Vlada većinom glasova DPS ministara usvojila, podrazumijeva da cijeli kompleks od 42 hektara zemljišta, plaža i zona morskog dobra, koju dobijaju u zakup, bude zatvoreni klub hotel, gdje će moći da uđu samo članovi.

Pravila kojima će to biti definisano uradiće sam kupac, a ukoliko bilo ko pravosnažno ospori ta pravila, Royal grupa će od Vlade naplatiti garanciju od pet miliona. Vlada je, prema tom predlogu, obavezna da bude na strani kupca u slučaju da ga tuži neko treći, da omogući usvajanja urbanističkih i planskih dokumenata i parcelizaciju zemljišta u roku za šest mjeseci, unaprijed garantuje da neće biti ugrožen biodiverzitet i da će strateška procjena uticaja na životnu sredinu omogućiti kupcu da realizuje plan.

Đukanović nagovještava dogovor 0 Kraljičinoj i “Svecu”?

Premijer Milo Đukanović je juče, odgovarajući na pitanja u vezi sa pregovorima o aneksu koalicionog ugovora sa SDP-om, kazao da će narednih dana dvije partije obaviti „neke zanimljive, stručne i političke razgovore na nekoliko važnili razvojnih tema”, ističući temu turizma. Sporne su Kraljičina plaža kod Bara i ustupci zakupcu gard-hotela Sveti Stefan.

„Pa da nakon toga ono čemu se saglasimo upišemo u aneks sporazuma i stvorimo dobru političku platformu za efikasan rad vlade u narednom periodu”, rekao je Đukanović

U SDP-u su tvrdili da će se o sporni temama, poput Kraljičine plaže i Svetog Stefana, dogovarati mimo zvaničnili pregovora o nastavku koalicije sa DPS-om.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *