Udruženje banaka donijelo odluku o otkazu Granskog kolektivnog ugovora

Dodajte komentar

Vlasnici banaka u Crnoj Gori jedinstveni su u stavu da suspenduju granski kolektivni ugovor (GKU) koji je do sada važio za zaposlene u bankarskom sektoru, čime će, u prvom redu, otpremnine za zaposlene koji budu proglašeni tehnološkim viškom biti prepolovljene, potvrđeno je Danu iz više izvora.

Naime, umjesto dosadašnjih otpremnina koje su iznosile od 24 do 36 ličnih ili prosječnih dohodaka u zavisnosti od toga kako je zaposlenom odgovaralo, radnici će dobijati od 12 do maksimalno 18 prosječnih neto zarada kod poslodavca.

Takođe, zimnica koja je iznosila tri cijene rada smanjena je na prosječnu minimalnu zaradu u Crnoj Gori, koja iznosi 193 eura, a taj iznos će biti isplaćen službenicima ukoliko banka ostvari pozitivan poslovni rezultat nakon oporezivanja.

To je bila i jedna od tačaka dnevnog reda jučerašnje sjednice Udruženja banaka, na kojoj je bankarima saopšteno da je započeta procedura suspenzije granskog kolektivnog ugovora, koja će trajati narednih šest mjeseci.

Do tada će biti na snazi GKU, a nakon toga će na snazi biti opšti kolektivni ugovor.

Ta odluka je upućena Uniji poslodavaca, čiji su članovi banke, a o njoj treba da se izjasni upravni odbor UPCG, koji će dalje nastaviti pregovore sa sindikatima.

Predsjednica Sindikata banaka Lidija Pejović kazala je za Dan da su pregovori o izmjenama i dopunama GKU za banke, druge finansijske organizacije i osiguranja otpočeli još marta 2013.

Ona je istakla da su poslodavci tražili da se gotovo sva davanja koja se odnose na zaposlene ili ukinu ili drastično smanje, prevashodno naknade za slučaj tehnološkog viška, koje bankari, kako je kazala, pod plaštom ekonomske krize sprovode veoma često.

Prema njenim riječima, poslodavci zahtijevaju i da mišljenje odbora za praćenje, primjenu i tumačenje odredbi GKU ne bude obavezujuće za poslodavce.

„U ponudi koju smo dobili od UPCG za izmjene i dopune GKU ni u jednom slučaju nije zadržan postojeći obim prava, a kamoli unaprijeđen, niti je prihvaćen bilo koji predlog koji bi vodio većoj i boljoj pravnoj zaštiti zaposlenih. Naprotiv, stav poslodavaca u većini se svodio na urušavanje stečenih prava. Ovdje se ne radi o socijalnom dijalogu, ili o kolektivnom pregovaranju, već o naredbi uzmi ili ostavi. Sindikati ne mogu prihvatiti sve što predlože poslodavci, posebno kad se grubo narušavaju stečena prava“, rekla je Pejovićeva.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *