Morate odmah da odgovorite na svaki e-mail? Možda bolujete od – telepresinga!

Dodajte komentar

Telepressure ili telepresing pojam je koji su skovali istraživači kako bi opisali ljudsku potrebu da odmah odgovore na netom primljeni e-mail. Ova definicija takođe uključuje one koje neprestano razmišljaju o tome kako su trebali poslati neku poruku, ili dodatni e-mail kolegama ili šefu.

– Te osobe imaju problema jer ne znaju kada treba prestati – smatra Larissa K.Barber, profesorica psihologije sa Northern Illinois Universitya. Barber i njen saradnik nedavno su objavili naučni rad koji povezuje ranije navedeno ponašanje s komunikacijom na radnom mjestu. Autori smatraju da ono može dovesti do toga da zaposlenici jednostavno izgore.

Oni kod kojih je prepoznat velik stepen telepresinga češće su izjavili kako ujutro nemaju energije, te da osjećaju da su im baterije prazne. Osim što su se osjećali umornima, kod tih osoba takođe je primijećena i  smanjena moć koncentracije.

Istraživanje je obuhvatilo 303 osobe koje su morale odgovoriti koliko često odgovaraju na e-mailove tokom radnog dana, vikenda, praznika i kada su na bolovanju. Istraživači su  isto tako, od njih zatražili da im pokažu dvije posljednje poruke koje su poslali kao odgovor na ranije primljene poruke.

Zaposleni fiksirani na automatsko odgovaranje slabije spavaju i skloniji su zdravstvenim problemima, tvrdi se u istraživanju. Larissa Barber smatra da opsesija sa odgovaranjem na mailove šteti produktivnosti radnika.

– Umjesto da  se bavi važnijim stvarima i fokusira na to kako najkvalitetnije riješiti problem, on se bavi mailovima i tamo gubi svoju energiju – kaže profesorica.

U istraživanju nije pronađena nikakva povezanost između ličnosti ispitanika i telepresinga. Ono što može biti uzrok ovom fenomenu je tip radnog mjesta.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *