EBRD potvrdio mogućnost da sa 50 miliona kupi 20 posto balkanskog Hypo-a

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) saopštila je danas da bi mogla izdvojiti do 50 miliona eura za kupovinu  20 posto udjela u mreži austrijske banke Hypo Group Alpe Adria u jugoistočnoj Evropi u sklopu zajedničke ponude s američkom investicionom kompanijom Advent International.

Već se dugo špekuliše o mogućnosti da EBRD udruži snage s američkom investicionom kompanijom u preuzimanju Hypove mreže banaka i lizing kompanija u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Srbiji i Sloveniji.
Iz EBRD-a su u danas saopštili  da bi se “pretplatili” za 20 posto udjela u Hypovoj mreži preko investicione kompanije u Luksemburgu koja će biti osnovana u saradnji s Adventom isključivo za potrebe te akvizicije.Za taj bi udio mogli izdvojiti do 50 miliona eura, u sklopu transakcije čija bi ukupna vrijednost prema saopštenju mogla iznositi do 250 miliona eura.

Među razlozima za moguće učestvovanje u transakciji izdvajaju “demonstraciju uspješnog restrukturiranja kompanije koja se našla u problemima u komercijalno održivo poslovanje kroz fokus na novu mješavinu proizvoda i veći udio potrošačkih i kredita mikro, malim i srednjim poduzećima”.

Predloženu transakciju mora odobriti upravni odbor EBRD-a.

Check Also

Do sada ostvareno 85% turističkog prometa iz 2019.

Prema posljednjim podacima Nacionalne turističke organizacije (NTO) u Crnoj Gori boravi oko 167 hiljada gostiju, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *