Odzvonilo ruskim ofšor kompanijama

Dodajte komentar

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je danas novi zakon o porezima koji predviđa vraćanje ruskog kapitala i sredstava iz “poreskog raja” u inostranstvu.

Zakon uključuje amandmane na postojeće poreske propise, prema kojima će ruski vlasnici registrovanih ofšor kompanija morati da plaćaju porez u Rusiji.

Zakon predviđa mehanizam oporezivanja neraspoređene dobiti kontrolisanih stranih entiteta. Ruski poreski obveznici moraju da prijave neraspoređenu dobit kompanija koje kontrolišu u inostranstvu.

Minimalna dobit koja se mora prijaviti jednaka je sumi od 50 miliona rubalja (oko milion dolara) 2015. godine, 30 miliona rubalja (660.000 dolara) 2016. godine i 10 miliona rubalja (220.000 dolara) nakon 2017. godine, navodi TASS.

Prema novom zakonu, ruska kompanija ili pojedinac sa više od 50 odsto vlasništva u stranoj organizaciji 2015. godine i sa 25 odsto takvog vlasništva od 2016. godine kategorisani su kao “kontrolišući entiteti”.

Zakon, takođe, predviđa novčane kazne za neprijavljivanje i neplaćanje poreza u budžet Rusije. Novčana kazna iznosiće do 20 odsto neplaćenog poreza, ali ne manje od 100.000 rubalja (2.200 dolara).

Predviđena kazna za neprijavljivanje ili prijavljivanje netačnih informacija je 100.000 rubalja za svaku kontrolisanu kompaniju, za koju podaci nisu pruženi.

Krivična odgovornost uslijediće u slučaju utaje poreza.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *