ECB unosi 1000 milijardi na tržište

Evropska centralna banka (ECB) najavila je da će intervenisati na tržištima sa čak hiljadu milijardi eura kako bi se inflacija u eurozoni vratila u planirani okvir od približno dva odsto sa oktobarskih 0,4 procenta.

– Kratkoročna inflatorna očekivanja su se spustila do tako niskog nivoa da se mora učiniti sve što je moguće kako bi se pokrenula inflacija do planiranih okvira i oživjela evropska ekonomija – izjavio je predsjednik ECB-a Mario Dragi.

Gotovo šest godina nakon izbijanja finansijske krize iz 2008. godine, koja je uzdrmala svjetsku ekonomiju, evropskoj ekonomiji prijeti – deflacija. Inflacija u evrozoni se spustila na najniži nivo u posljednjih pet godina. Guvernerima centralnih banaka je lakše da obuzdaju inflaciju, nego što je slučaj sa deflacijom. Kada cijene rastu previše brzo, oni podižu kamatne stope, zatim ih povlače kada ekonomija usporava. Teže je pronaći pravi lijek za deflaciju u situaciji kad su kamatne stope u većini evropskih zemalja blizu nule.

Analitičari ističu da program koji trenutno sprovodi ECB, a koji je prethodno pokrenuo američku i japansku ekonomiju, može imati opasne sporedne efekte i upozoravaju da štampanje novca, koji se upumpava u akcije i obveznice na tržištima, može stvoriti efekat naduvanog balona koji je već viđen u različitim ekonomijama svijeta.

Najava intervencije izazvala je, međutim, nagli skok evropskih berzanskih indeksa.

Check Also

U Privrednoj komori detaljno predstavljen Maršalov plan – Evropa sad

Predstavnici Ministarstva finansija i socijalnog staranja predstavili su Upravnom odboru Privredne komore Crne Gore Maršalov …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *