Zašto se banke boje Bitcoina?

Dodajte komentar

Bitcoin nagovještava novo doba, doba koje će biti znatno drugačije od trenutnog. Promjene su dobra stvar, pogotovo ako će obuhvatiti i bankarski sistem, sistem poslovnih modela koji nas svako malo iznevjeri i koji je nepromijenjen cijeli jedan milenijum. Paradoksalno, neke banke se boje Bitcoina jer ih tjera na promjene i inovacije.

Bitcoin je, prema definiciji, digitalni novac, stvoren i čuvan elektronski. Nije isprintan i nitko ga ne kontroliše. Proizvode ga brojni ljudi pomoću računara u cijelom svijetu koristeći software koji rješava matematičke probleme. Svaka transakcija je zabilježena i vidljiva svima.

Bitcoin je kriptovaluta – ona je decentralizovana, sigurna, transparentna i odvija se preko interneta. Kriptovalute postoje već pet godina. Koristeći matematiku, one omogućavaju trenutan prenos novca bez gotovo ikakvih troškova i bez posrednika. Upravo u tome leži problem za banke – Bitcoin ne zahtijeva posredništvo.

Financial Crimes Enforcement Network (FinCEN) je prošle nedelje najavila nova ‘uputstva’ za virtualne berze i platforme za plaćanja. Ideja je staviti takve kompanije pod neku vrstu regulative u skladu s američkim zakonima. Ideja možda i jeste dobronamjerna, ali je kontradiktorna i bazirana na pogrešnim pretpostavkama.

U knjizi ‘ The Architecture of Market‘ iz 2001. godine, Neil Fligstein objašnjava kako je pogrešno posmatrati tržišta kao nešto što se stvara samo od sebe ili kao nešto što su stvorili pojedinci, institucije ili strukture. Tržišta su tvorevina zajednica koje imaju zajednički cilj, a na životu ih održavaju oni koji ih koriste.

Bitcoin, s druge strane, ne pruža novo tržište, već tržište tržišta, odnosno platformu za nova tržišta. Osporavati takav potencijal bilo bi jednako opovrgavanju globalizacije. Zbog toga bi se banke morale početi baviti kripto tehnologijama i poslovnim modelima koji leže na tome. Štoviše, trebale bi se udružiti kako bi smanjile rizike i stvorile osnovu koja će podržavati inovacije koje će se neminovno dogoditi u sljedećih desetak godina, na ovaj ili onaj način.

Dakle, koji je najveći strah banaka? Jednostavno, Bitcoin će stvarati nove pobjednike i nove gubitnike, decentralizovaće bankarske usluge i stvarati mikro tržišta, a posrednici će izgubiti na važnosti. Bankama je ta ideja zastrašujuća. Svima drugima je zapravo oslobađajuća.

Naravno da moraju postojati regulative. Tržišta su nestabilna bez pravila. Međutim, zemlje koje previše regulišu nešto što je još u povojima sigurno su na gubitku. Nekoliko zemalja je to već učinilo, sa SAD-om na čelu. A to je neizmjerna šteta.

Izvor: Lider

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *