Nenaplativi krediti guše banke na Balkanu

Evropska banka za obnovu i razvoj radi na dovođenju investitora u region Balkana, koji bi pomogli u restrukturiranju i razgradnji nenaplativih kredita. To je izjavio predsjednik Evropske banke za obnovu i razvoj Suma Čakrabarti.

Banke na Balkanu imaju problem sa stalno rastućim teretom nenaplativih kredita, istaknuto je na konferenciji Nacionalne banke Austrije (OeNB) o evropskoj ekonomskoj integraciji “Izazovi rebalansa u Evrorpi – perspektive za centralnu, istočnu i jugoistočnu Evropu”.

Stopa nenaplativih kredita iznosi više od 20 odsto, a za EBRD ovaj problem koji slabi banke, kao investicije i privredni rast, predstavlja jedan od glavnih problema regiona, koji ne mogu da reše samo vlade i banke.

Čakrabarti je kazao da je na terenu pored akcionih planova potrebno i pravno okruženje koje ohrabruje rastrukturiranje.

EBRD je, kako je podsjetio, i sama uključena u mjere sanacije u istočnoj i jugoistočnoj Evropi.

Čakrabarti je ukazao da EBRD trenutno radi na dovođenju investitora u region koji su specijalizovani za procese restruktuiranja, kako bi lokalne banke ponovo bile dovedene u stanje da se skoncentrišu na davanje novih kredita.

“I pored tereta nenaplativih kredita, kao posledica krize, daljih loših izgleda razvoja privreda na zapadnom Balkanu i recesije koja traje u Hrvatskoj i Srbiji, jugoistočna Evropa je region sa puno potencijala”, oceijnio je predsjednik EBRD.

Check Also

OPEC+ razmatra smanjenje proizvodnje za čak dva miliona barela dnevno

Grupa OPEC+ razmatra najveće smanjenje proizvodnje od 2020. godine, pokušavajući da tako primiri cijene nafte …

Leave a Reply

Your email address will not be published.