Dva "trik pitanja" na razgovoru za posao koja puno otkrivaju o vama

Dodajte komentar

Potraga za poslom je mnogima sasvim sigurno teška i stresna misija, ali niti drugoj strani nije uvijek lako. Ozbiljni poslodavci traže sposobne kandidate, ali u većini slučajeva ne mogu znati jesu li napravili stvarno dobar izbor dok novi zaposleni ne provede određeno vrijeme na radnom mjestu.

Navedene problematike dotakao se u svojoj kolumni Boris Veldhuijzen van Zanten, holandski preduzetnik i osnivač popularnog tehnološkog portala The Next Web. Kako bi što bolje procijenio kandidata, van Zanten tvrdi kako koristi nekoliko trikova na razgovorima za posao, a među njima su i dva pitanja koja obično ostavlja za kraj:

1. Šta ćete uraditi ako vas odaberemo?

2. Šta ćete uraditi ako vas ne odaberemo?

Van Zanten je ta pitanja postavljao novim studentima dok je boravio na umjetničkoj akademiji, a nastavio ih je postavljati kasnije kandidatima za posao u The Next Webu. Tvrdi kako neki ljudi bez zadrške znaju odgovarati kako su se prijavili za posao i u drugoj kompaniji koju više preferiraju ili kažu kako im je ovo zadnji pokušaj u toj branši jer zapravo žele pokušati raditi nešto drugo.

Zašto su ta pitanja važna? “Jednom kada izazovete kandidate da razmišljaju o svojoj budućnosti, dobroj ili lošoj, oni postanu opušteniji i otkriju vam svoje snove i očekivanja. To vam o njima može reći više nego bilo koja biografija”, zaključuje van Zanten.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *