Mercator: Prodaja raste samo u Crnoj Gori

Dodajte komentar

Mercator je objavio izvještaj za prvih devet mjeseci u kojemu je vidljiv pad prihoda od prodaje za 3,6% uz poboljšanje, doduše još uvijek negativnoga, neto rezultata.

U prvih devet mjeseci je Grupa ostvarila skoro 2 mlrd prihoda od prodaje što je 3,6% manje nego u istom periodu lani.

Pad prodaje je zabilježen na svim tržištima na kojima je Mercator prisutan, osim u Crnoj Gori gdje je zabilježen rast od 5,3%.

Pad prodaje se uglavnom može pripisati zatvaranju nekih manje profitabilnih programa (FMCG), prebacivanju dijela maloprodajne mreže u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini na Konzum u sklopu procesa integracije te trendu pada kupovne moći u Sloveniji i Hrvatskoj. 57,1% ukupne prodaje je ostvareno u Sloveniji, 20,5% u Srbiji, 11,4% u Hrvatskoj, 6,9% u Bosni i Hercegovini i 4,1% u Crnoj Gori.

Uprkos padu troškova prodane robe (-3%) i administrativnih troškova (-27,8%), pad su zabilježili i EBITDA i to za 2,9% na 80m EUR te EBITDAR, koji isključuje trošak iznajmljivanja, za 4,8% na 120m EUR. U isto vrijeme je EBITDA marža zadržana na 4%, dok je EBITDAR marža blago pala sa 6,1% na 6,0%.

U budućnosti će svakako biti zanimljivo pratiti kakav će uticaj na rezultate imati nedavno Agrokorovo preuzimanje Mercatora.

seebiz/icapital.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *