Sava Re u prvih devet mjeseci s 25 mil. eura dobiti

Grupa Sava Re je u prvih devet mjeseci prikupila 371,17 miliona eura premije, što je 27,2 posto više nego u istom razdoblju prethodne godine, pokazuju nerevidirani konsolidovani podaci. Čista dobit je uprkos vanrednim štetnim događajima, kao što su bila ledena kiša i smrzavanja u februaru, porasla 6,7 posto na 24,96 miliona  eura.

Zaračunata ukupna bruto premija predstavlja više od 80 posto planiranog iznosa za ovu godinu, a rast je pretežno posljedica konsolidacije Zavarovalnice Maribor. Dobit ostvarena u prva tri kvartala za četiri posto premašuje planiranu dobit za cijelu godinu, saopštili su iz Pozavarovalnice Sava.

U Save Re su procijenili da su smrzavanja u februaru oslabila rezultate za šest miliona eura.

Iako rezultati u četvrtom kvartalu neće biti na nivou posljednja dva tromjesečja, u Save Re procjenjuju da će na kraju godine premašiti planirane rezultate.

Grupa Sava Re je u maju prošle godine počela konsolidovati Zavarovalnicu Maribor pa je njeno poslovanje uključeno u posljednjih osam mjeseci lanjskog poslovanja, tako da ovogodišnji rezultati neće biti potpuno uporedivi s lanjskima.

Matično društvo Pozavarovalnica Sava je u prvih devet mjeseci zaračunala 107,12 miliona eura bruto premije odnosno 3,5 posto manje nego u prvih devet mjeseci 2013. Neto dobit je pak povećana za 0,6 posto na 20,58 miliona eura.

Društvo je u trećem tromjesečju isplatilo dividendu od 26 centi bruto po dionici, u skladu s odlukom dioničara iz jula, objavila je STA.

Check Also

Povodom Dana nezavisnosti neradni 21, 22. i 23. maj

Povodom predstojećeg državnog praznika Dana nezavisnosti, u Crnoj Gori će tri dana biti neradna.

Leave a Reply

Your email address will not be published.