Rekordan broj stečajeva u Francuskoj

Zbog slabog privrednog rasta, u tekućoj godini broj bankrotiranih preduzeća u Francuskoj povećan je 1,0 odsto na 63.400, a nisu pošteđene ni velike kompanije.

U studiji svjetskog lidera u sektoru osiguranja kredita, Ele Ermes (Euler Hermes), navodi se da će 2014. biti za Francusku rekordna po broju stečajeva, poslije takođe loše 2013, kada je bankrotiralo 63.100 preduzeća (uz rast od 3,0 odsto), čime je još tada prevaziđen nivo iz 2009, u jeku krize, piše francuski list Figaro.

Izvršni direktor Ele Ermesa, Nikolas Delzan, objašnjava da će neka preduzeća od tih 63.400 sigurno opstati uz restrukturiranje, međutim većina (oko 90 odsto) će otići u likvidaciju, što znači veliki gubitak u vrijednosti nacionalne ekonomije.

Prema riječima Delzana, rast bruto društvenog proizvoda od 0,4 odsto u 2014. i očekivanih 0,8 odsto u 2015. nedovoljan je da bi se broj stečajeva smanjio, tako da će oni ostati na sličnom nivou i u narednoj godini.

Dodaje da je neophodno barem prosječnih 1,7 odsto privrednog rasta, za duži period, da bi se zaustavio rast bankrotstava, budući da jedan procenat pada BDP-a znači 5,0 odsto više stečajeva.

Što se tiče velikih preduzeća (sa prihodima većim od 15 miliona evra godišnje), broj bankrotstava u porastu je od proljeća. Za posljednjih 12 mjeseci (do kraja septembra) zabilježeno je 180 velikih preduzeća koja su otišla pod stečaj, a njihov kumulativni prihod u ovoj godini iznosi 8,9 milijardi evra.

Među najviše pogođenima su mala i srednja preduzeća (s prihodom od 250 hiljada do dva miliona evra), koja u ukupnom broju bankrotstava u ovoj godini učestvuju sa 21 odsto. U ovoj kategoriji broj stečajeva je u 2014. porastao 3,7 odsto, poslije rasta od 7,2 odsto u 2013. i 6,4 odsto u 2012.

Ipak, najosjetljivija na urušavanje ekonomskog okruženja su najmanja, mikro preduzeća, pa na njih od 63.400 proglašenih bankrota otpada 47.000.

U zaključku studije navodi se da su trgovina na malo, usluge smještaja i ishrane i građevinarstvo – tri sektora sa najvećim brojem preduzeća koja su doživjela finansijskih krah. Tanjug

Check Also

Kako da od LinkedIna svakodnevno dobijate obavještenja o novim poslovima?

Ako ste u potrazi za boljim poslom sigurno svakodnevno posjećujete LinkedIn. On vam i sam …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *