Ukrajinski kralj gasa postao Srbin

Dodajte komentar

Ukrajinski kralj gasa Sergej Kurčenko (29), težak više stotina miliona eura, koji se nalazi se na crnoj listi Brisela, dobio je srpsko državljanstvo po ubrzanoj proceduri.

”Pretpostavljam da se očekuje da Kurčenko deo svojih miliona uloži u Srbiju, budući da se na Forbsovoj listi nalazi na sedmom mjestu najbogatijih Ukrajinaca. Kurčenko, koji je ruski državljanin iako je rođen u Harkovu u Ukrajini, srpsko državljanstvo po ubrzanoj proceduri mogao je dobiti kao „stranac na privremenom radu u Srbiji”, i to na predlog ministarstva koje pokriva oblast kojom se bavi”, navodi izvor „Blica”.

Dodaje da ne može da tvrdi da je to i ovdje slučaj, „ali pošto je Kurčenko važio za najvećeg ukrajinskog trgovca gasom, što mu je primarna djelatnost, to bi moglo da bude Ministarstvo energetike u njegovom slučaju, nakon čega vlada odlučuje o ovom prijedlogu”.

U Kijevu je označen desnom rukom Aleksandra Janukoviča, sina svrgnutog predsjednika Vladimira Janukoviča, sa nadimkom “Janukovič Abramović”.

Njegovo ime je na listi koju je EU sastavila kao prvi talas sankcija protiv bivše vlasti u Kijevu koje podrazumijevaju zamrzavanje imovine.

Kurčenko, advokat po zanimanju, sa 19 godina posjedovao je 200.000 dolara kapitala, dok je nekoliko godina kasnije njegovo preduzeće imalo godišnji prihod od 300 miliona dolara.

Od ruskog koncerna „Lukoil” otkupio je jednu rafineriju nafte, a danas posjeduje 150 benzinskih stanica i jedan lanac pod imenom „Sparschweingas” u Njemačkoj. Smatra se da je uložio oko 300 miliona dolara u tada drugooplasirani fudbalski klub Metalist iz Harkova.

Kupio je ukrajinsko izdanje Forbsa čim je list pokrenuo priču o porijeklu njegove imovine. Osim što posjeduje banku, Kurčenkove firme, počev od „Gas Ukrajina”, LNG i NPZ, uglavnom važe za najveće trgovce gasom i naftom. Kurčenko je poslije projmene vlasti napustio Ukrajinu i pošto mu je Bjelorusija odbila gostoprimstvo, otišao je u Moskvu

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *