Telekom Slovenije: Rezultati bolji od planiranih

Dodajte komentar

Telekom Slovenije ostvario je 579 miliona eura prihoda i 37,7 miliona eura čiste dobiti u prvih devet mjeseci ove godine, a u odnosu na isto razdoblje lani prihodi su smanjeni za 3 posto, a dobit za 20 posto, objavio je u četvrtak slovenački nacionalni operater.

Kompanija je na konferenciji za novinare u Ljubljani objavila da je zadovoljna postignutim rezultatima koji premašuju očekivanja i plan, te da su pad prihoda i dobiti posljedica smanjenih prihoda od klasične i mobilne telefonije uprkos povećanju broja korisnika i priključaka.

Očekuje se da će slovenački nacionalni operater u sklopu privatizacije 15 preduzeća i banaka u državnom vlasništvu, koje je pokrenula prošla vlada premijerke Alenke Bratušek, biti privatizovan u prvom kvartalu iduće godine. Prodaje se 72 posto njegovih dionica, a u uži izbor ušlo je pet potencijalnih kupaca: četiri finansijska fonda te njemački Deutsche Telekom, koji se procjenjuje najizglednijim budućim strateškim partnerom.

Postupak privatizacije Telekoma Slovenije otvoren je u proljeće ove godine, ali je bio odgođen zbog vanrednih parlamentarnih izbora koji su održani u julu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *