Odrekao se bogatstva da bi živio u kolibi na planini

Dodajte komentar

Kineski biznismen i milijarder Liu Jingchong (38) bio je vrlo uspješan u svom poslu, tekstilnoj industriji, no odlučio je odbaciti svo bogatstvo i preseliti u kolibu na planini. Preloman trenutak u njegovom životu bila je automobilska nesreća, a stvar koja je odredila njegov put – jedna knjiga.

‘Zaradio sam mnogo novca i ne mogu reći da nisam bio zadovoljan svojim životom. Bio sam sretan, no sve se promijenilo kada sam s prijateljima imao nesreću. Automobil je bio uništen, trebao nam je novi. Kako sam bio relativno dobro, odlučio sam prenoćiti u hotelu. Jedina stvar koju sam mogao raditi bila je čitanje knjige o budizmu. To mi je promijenilo život’, ispričao je Jingchong za Central European News.

Nastavio je proučavati filozofiju budizma, koja uči da materijalne stvari samo stvaraju patnju, i shvatio je da mora promijeniti svoj život.

Riješio se svega što je imao: sedam automobila, luksuznog stana, kuća za odmor, a kupio je skromnu kolibu na planini, u zapadnoj provinciji Shaanxi gdje piše i čita.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *