Koje dvije studije kritikuju autoput?

Dodajte komentar

Vlada je prije donošenja odluke o ulasku u posao kreditiranja i izgradnje autoputa Bar Boljare sa kineskim kompanijama od javnosti sakrila najmanje dvije studije izvodljivosti, u kojima se detaljno opisuju ekonomski rizici od tog posla, kazali su „Danu” iz Istraživačkog centra MANS-a.

Studije, kako su istakli, potvrđuju da je pun profil autoputa na 41 kilometar dugoj dionici Smokovac-Mateševo finansijski neisplativ za Crnu Goru i ne samo da neće donijeti pozitivan povrat uloženih investicija, već predstavlja ozbiljnu opasnost po budžet. Jedna od studija, u koje je imao uvid Istraživački centar MANS-a, izrađena je sredinom 2012. godine za potrebe Ministarstva saobraćaja. Studiju je uradila britanska konsultantska kompanija URS, a u njoj su prezentovana alternativna rješenja koja su za Crnu Goru daleko isplativija i prilagođenija realnom protoku saobraćaja.

Studija, kako su naveli, razmatra isplativost svih pojedinačnih dionica na trasi Bar-Boljare, uključujući i onu koju je Vlada označila kao prioritetnu, Smokovac-Mateševo i sastoji se iz tehničke i ekonomske analize izvodljivosti projekta autoputa. Za 41 kilometar od Smokovca do Mateševa Vlada će platiti preko milijardu eura.

U studiji se, kako su saopštili, navodi da bi „projekat bio ekonomski opravdan ukoliko je indikator interne stope povraćaja veći od osam odsto, neto sadašnja vrijednost veća od nula eura, a odnos troškova i benefita veći od jedan”.

Rezultati ekonomske evaluacije pojedinačnih dionica autoputa pokazuju da dionica Smokovac-Mateševo, koja se u studiji označava sa „S4”, ne zadovoljava niti jedan od tri kriterijuma isplativosti. Tako je interni procenat povraćaja za ovu dionicu procijenjen na 4,5 odsto, što je daleko od minimuma isplativosti koji je postavljen na osam procenata. Referentna vrijednost za neto sadašnju vrijednost je postavljena nula eura, dok se za ovu dionicu projektuje minus od čak 158,6 miliona. Konačno, odnos troškova i koristi od izgradnje ove dionice je postavljen na nivou od 0,59, dok je donja granica isplativosti kod ovog ekonomskog indikatora postavljena na iznosu jedan, naglasili su iz MANS-a.

Osim dionice Smokovac-Mateševo, u ekonomskoj evaluaciji se ukazuje da je izgradnja i ostalih dionica takođe neisplativa, osim dionice Poda – Bijelo Polje – granica sa Srbijom, ali i napominje da izgradnja samo te dionice „nema smisla u pogledu funkcionalnosti kompletnog koridora”.

U dijelu studije koja se odnosi na „sledeće korake i mogući investicioni plan” navodi se da buduće planiranje investicija može biti samo okvirno zbog ovakvih rezultata ekonomske isplativosti, te da će razvojnim bankama trebati dodatna „uvjeravanja” kako bi učestvovala u izgradnji novog autoputa. U tom smislu, kako su kazali iz MANS-a, konsultanti URS-a su ponudili dvije opcije koje mogu biti ekonomski isplative.

„Opcija 1” razmatra samo unapređenje postojeće putne infrastrukture na sjeveru. Konsultanti ovdje napominju da trenutno ne postoje bilo kakve analize izvodljivosti ove opcije, ali i da ta opcija podrazumijeva unapređenje te rute kroz proširenje, izmještanje i uvođenje dodatnih saobraćajnih traka. U studiji se, takođe, napominje da je unapređenje ove rute i ekonomski „nepraktično”, te da se iz tog razloga Vlada odlučila za Smokovac-Mateševo kao prioritetnu opciju, naveli su iz MANS-a.

„Opcija 2”, kako su kazali, podrazumijeva izgradnju prioritetne dionice sa vezom do Kolašina. Prema navodima iz studije, ova opcija uključuje izgradnju dionice Smokovac-Mateševo u dužini od 44 kilometra, ali ne kao autoput punog profila, već kao poluautoput, obnovu postojeće ceste između Mateševa i Kolašina u dužini od 10 kilometara, kao i unapređenje postojeće E65 ceste od Kolašina ka Mojkovcu, uz korišćenje bjelopoljske zaobilaznice za link ka granici sa Srbijom, ukupne dužine oko 60 kilometara.

Troškovi finansiranja druge opcije procijenjeni su na 698 miliona eura i obuhvataju sve radove na dionici Podgorica granica sa Srbijom. Vrijednost dionice Smokovac-Mateševo procijenjena je na 502 miliona eura, dok bi se za obnovu postojećih puteva do granice utrošilo još 196 miliona eura. Studija takođe predviđa da bi prioritetna dionica do Mateševa mogla biti završena za četiri godine sa cijenom od 11,3 miliona po kilometru, saopštili su iz MANS-a.

Ovaj iznos, prema njihovim riječima, daleko je manji od onog koji je Vlada ugovorila sa Kinezima za jednu dionicu autoputa punog profila i u konačnom predstavlja cjelovitije rješenje jer obezbjeđuje punu saobraćajnu vezu Podgorice i sjevera, sve do granice sa Srbijom.

Za sada nije poznato koja je to ekonomska studija koja je Vladi preporučivala da se uđe u posao sa Kinezima, na kojim podacima se zasnivala, niti ko je učestvovao u njenoj izradi, ukazali su iz MANS-a.

Skupština će naredne sedmice raspravljati o Predlogu zakona o autoputu.

Mogući novi porezi

Argumentacija koja se koristi u nedostatku konkretnih ekonomskih pokazatelja o navodnim benefitima od izgradnje autoputa pokazuje da je za vladajuću elitu projekat autoputa prije svega političko, a ne ekonomsko pitanje, kazali su iz MANS-a.

Do sada nismo čuli niti jedan valjani argument, osim puke političke retorike o poslu koji nosi ogroman rizik da se pretvori u novog parazita budžeta, kao što je Kombinat aluminijuma. Građani i dalje plaćaju štetne odluke u vezi sa privatizacijom KAP-a, dok bi novo zaduživanje za autoput dodatno pogoršalo ionako katastrofalnu socijalnu situaciju u državi. Dosadašnja praksa je pokazala da je Vlada uvijek kada je imala rupu u budžetu zavlačila dublje svoju ruku u džepove običnih građana uvođenjem novih poreza, pa je vrlo vjerovatno da će budući gubici i potpuno nerealna očekivanja kada su u pitanju prihodi od autoputa biti nadomješteni uvođenjem novih poreza i novim udarom na standard građana, zaključili su iz MANS-a.

Rasprava bez ključnog dokumenta

Poslanicima je dostavljen samo Predlog zakona o autoputu i ugovori potpisani do sada sa Ninezima, kazali su iz MANS-a.

Ključni dokument na osnovu kojega bi poslanici mogli da imaju kvalitetnu diskusiju i da donesu na činjenicama zasnovanu odluku i dalje nedostaje. Skupština nije tražila, niti joj je dostavljena bilo kakva ekonomska studija koja bi pokazala opravdanost opcije za koju se opredijelila Vlada, tako da će kompletna diskusija biti ograničena na politička viđenja problema autoputa ocijenili su iz MANS-a.

Oni smatraju da poslanici moraju imati sve informacije i činjenice ispred sebe prije nego što donesu odluku o zaduživanju nekoliko budućih generacija i podrže projekat koji pretenduje da ima nesagledive negativne posledice po javne finansije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *