7 karakteristika radnika budućnosti

Dodajte komentar

Sa sigurnošću možemo ustvrditi kako će se radnici u budućnosti razlikovati od onih u sadašnjosti, da ne spominjemo ogromne razlike između njih i onih u nekim prošlim vremenima.

Autor i poslovni savjetnik Jacob Morgan naveo je 7 stavki koje bi trebalo da karakterišu uspješnog radnika budućnosti u razvijenim zapadnim zemljama.

1. Fleksibilno radno vrijeme i mjesto. Zaposleni su sve manje vezani isključivo uz jedno radno mjesto, a i posao od 9 do 5 postaće stvar prošlosti. Jedino što će im biti važno je imati pristup internetu. Posao će se obavljati iz oblaka.

2. Posao će se morati mijenjati,  radnik nadograđivati znanje i konstantno se usavršavati. Vremena kada su zaposleni proveli cijeli radni vijek na istoj poziciji polako nestaju.

3. Podjela informacija. Zaposleni koji aktivno učestvuju na društvenim mrežama, internet forumima dijele informacije s kolegama. Oni koji dijele informacije biti će novi lideri sutrašnjice. Čuvanje tajni više nije in.

4. Budite u toeku s tehnologijom. E-mail će ubrzo biti manje važan, a nove platforme i socijalne mreže u potpunosti će zamijeniti dopisivanje elektronskom poštom.

5. Kreativnost. U zapadnim razvijenim zemljama po prvi puta se nalazimo u periodu kada zaposleni mogu doći na čelo kompanija isključivo svojim inovativnim idejama. Tehnologija je dala veliku moć zaposlenima. Mrežno povezivanje daje im snagu koju je šefovima ponekad teško zanemariti.

6. Stalno učenje. Uz Internet svako je samo jedan dodir udaljen od znanja koje je prije bilo dostupno samo uskom krugu ljudi. Ono što će se više cijeniti od pukog poznavanja činjenica je biti sposoban u kratkom roku naučiti nove vještine, te ih uspješno upotrijebiti na poslu.

7. Razmišljati “van kutije”. Za učenje tih novih vještina  više neće biti potrebni standardni kursevi. Razmjena informacija i iskustva između zaposlenih unutar kompanije uz pomoć tehnologije brži je i efektniji način.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *