Prosječna plata u oktobru iznosila 478 eura

Dodajte komentar

Prosječna bruto zarada u oktobru u Crnoj Gori iznosila je 724 eura, dok je prosječna zarada bez poreza i doprinosa  iznosila 478 eura, saopšteno je iz MONSTAT-a.

U odnosu na prethodni mjesec prosječna zarada bez poreza i doprinosa u oktobru je zabilježila rast 0,4 odsto. “Prosječna (neto) zarada u oktobru ove godine u odnosu na isti mjesec prethodne godine zabilježila je rast od 0,6 odsto, dok je u odnosu na prosječnu (neto) zaradu u 2013. godini zabilježila pad od 0,2 odsto”, naglasili su iz MONSTAT-a.

Kakos u istakli ako se ima u vidu da su potrošačke cijene u oktobru u odnosu na septembar zabilježile rast od 0,1 odsto proizilazi da su realne neto zarade u istom periodu zabilježile rast od 0,3 odsto.

Po sektorima djelatnosti prosječne zarade bez poreza i doprinosa u oktobru u odnosu na prethodni mjesec zabilježile su rast u sljedećim sektorima djelatnosti: Građevinarstvo (4,8 odsto), Stručne, naučne i tehničke djelatnosti (4,1 odsto), Saobraćaj i skladištenje (3,4 odsto), Snabdijevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija (2,5 odsto), Poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo (1,4 odsto), Umjetnost zabava i rekreacija (1,3 odsto),Usluge smještaja i ishrane (0,8 odsto).

Pad je zabilježen u sektorima: Ostale uslužne djelatnosti (15 odsto), Administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti (6,3 odsto), Snabdijevanje vodom, upravljanje otpadnim vodama, kontrola procesa uklanjanja otpada i slične aktivnosti (4,2 odsto), Poslovanje sa nekretninama (2,8 odsto), Vađenje ruda i kamena (1,9 odsto), Trgovina na veliko i malo, popravka motornih vozila i motocikala (1,7 odsto), Informisanje i komunikacije (1,5 odsto), Finansijske djelatnosti i djelatnosti osiguranja (jedan odsto), Prerađivačka industrija (0,7 odsto), Obrazovanje (0,4 odsto).

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *