Neko želio da prevari Ruse a svi ispaštaju

Dodajte komentar

Preduzeća Gradina kompani, Pantomarket i Nani-prom juče su saopštili “Vijestima” da oni uopšte nijesu izvozili u zemlje carinske unije Rusije, Bjelorusije i Kazahstana. Goranović je imao mali izvoz svojih proizvoda u Bjelorusiju. Iz Mesoprometa nijesu poslali odgovor, a sa nekim odgovornim iz Interprodukta “Vijesti” nijesu uspjeli stupiti u kontakt.

Veterinarska uprave Rusije je prije dva dana zabranila uvoz mesa i prerađevina iz Crne Gore zbog, kako su naveli kršenja carinskih normi, a ovim kompanijama su ukinute dozvole za izvoz na tržište te unije. Prekršaje su otkrili u periodu od 5. do 10. oktobra ove godine, a zabrana je izrečena 17. novembra.

Ove kompanije su u martu prošle godine dobile dozvole za izvoz i jedine su iz Crne Gore.

Stečajni upravnik Pantomarketa Žarko Ostojić kazao je da je ta kompanije otišla u stečaj u septembru prošle godine i da od tada

neme nikakvih aktivnosti i da nije mogla ni izvoziti.

Na pitanje da li je firma Panto distribucija mogla na neki način koristiti njenu dozvolu, Ostojić je kazao da je riječ o potpuno drugoj firmi, da nisu imali poslovnu saradnju i da ne zna zašto koristi ime “Panto”. Vlasnik Panto distribucije je holandska firma “Beheermaatschappij M.A. Van Rooi BV”. “Vijesti” nijesu uspjele da stupe u kontakt sa nekim iz ove firme.

Direktor rožajske Gradina kompani Džemal Škrijelj je kazao da oni nikada nijesu izvozili meso ni prerađevine u rusku carinsku uniju jer nijesu bili usaglašeni veterinarski sertifikati u period kada su imali mogućnost da izvoze.

Vlasnik Nani-proma Ivan Martinović kazao je da nijesu izvozili na ovo tržište i da nijesu bili u prilici da iskoriste dozvole.

Predstavnik ruske Veterinarske uprave Aleksej Aleksejenko je prije dva dana rekao da je ilegalni reizvoz mesnih prerađevina iz zemalja EU, kojima je Rusija uvela sankcije, glavni razlog za zabranu.

“Isporuke su znatno povećane u mjeri u kojoj ih ta zemlja nije mogla proizvesti”, kazao je Aleksejenko.

Direktor ruske uprave Sergej Dankvert juče je kazao da bi zbog sumnje na prevaru sa sertifikatima o porijeklu mesa uskoro mogli uvesti zabranu uvoza iz Albanije i Makedonije.

Ministar poljoprivrede Petar Ivanović rekao je da je razlog za zabranu bolest plavog jezika, ali i da treba povećati stepen obrade uvoznog mesa kako bi obnovili dozvole za izvoz u Rusiju

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *