Kraljičina plaža: Ako otjeramo Arape, svi ćemo izgubiti

Dodajte komentar

Od odluke crnogorskog parlamenta, na zasijedanju koje bi trebalo da se održi sredinom decembra, zavisi da li će „Royal grupa“ iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, na prostoru Kraljičina plaža-Dubovica ( između Budve i Bara) sagraditi ekskluzivni turistički kompleks.

Investicija koja dostiže do 300 miliona eura čeka skupštinsku proceduru u drugoj polovini decembra, a glavni kamen spoticanja je Socijaldemokratska partija SDP, koja sada traži veću cijenu zemljišta od 50 eura, koju su procijenili strani i domaći stručnjaci, iako je svojevremeno njihov predstavnik u opštini Budva bio dao saglasnost na taj iznos, pa potom povukao.

Predstavnici opština Budva, Bar, Morskog dobra, Vlade, analitičari smatraju da bi se mnogo izgubilo ukoliko ovaj projekat propadne, odnosno parlament ne podrži sva tri dokumenta koja su vezana za njega, a među kojima je i ugovor o visini cijene zemljišta a koji podrazumijeva 50 eura po kvadratu, piše Pobjeda.

Analize pokazuju, kažu oni, da dugoročno gledano ako se ne izglasa zakup zemljišta i investitori odu, ostajemo bez 21 milion eura za zemlju, bez 180 miliona investicija za osam godina, bez još 100 miliona mogućih investicija, bez rasta BDP-a za 230 miliona, bez novih radnih mjesta, bez posla za domaće građevinare…

A ostaćemo bez prvog luksuznog kompleksa na potezu od Budve do Ulcinja. Procjenjuje se da će prosječno oko 100.000 eura investitor plaćati za zakup plaže godišnje za razliku od simbolične sume koju je do sada dobijalo. Generalni direktor Direktorata za razvoj stanovanja u Ministarstvu turizma i održivog razvoja Marko Čanović podsjeća da je rađeno više procjena vrijednosti zemljišta na ovom lokalitetu od strane dvije renomirane međunarodne kompanije i da nijedna nije iznosila više od 50 eura po kvadratu.

„Važno je napomenuti da je rađeno više procjena vrijednosti zemljišta predmetnog lokaliteta od strane dvije renomirane međunarodne kompanije, koje su vršile procjenu po svjetskim standardima, te nijedna od dostavljenih procjena nije iznosila više od 50 eura po kvadratu za predmetni lokalitet. Komisija je dodatno angažovala i ovlašćene procjenjivače koji su odredili cijenu od 29,97, odnosno 49,55 eura po kvadratu. Zemljište prodato po cijeni od 50 eura po kvadratu, u skladu sa uslovima navedenim u ugovoru, rezultiraće kupovnom cijenom od 21,1 milion eura“, kaže Čanović i dodaje da bi opštini Bar pripalo 9,4 miliona eura, a Budvi 11,7 miliona eura od kupovne cijene.

Stalno zaposlenje bi, prema procjenama, kaže on, nakon završetka ovog turističkog kompleksa dobilo 280 ljudi.

Uz sve to, u Crnu Goru bi došli novi međunarodno renomirani investitori.

Predsjednik opštine Budva Lazar Rađenović kaže da je projekat valorizacije Kraljičine plaže na Dubovici od prvorazrednog značaja za razvoj turizma u Budvi, ali i u cijeloj Crnoj Gori.

„Sigurni smo da imamo puno motiva da apelujemo na sve koji donose odluke da podrže ovaj projekat, pa očekujemo i od državnog parlamenta da donese najcjelishodniju odluku. A za opštinu Budva i opštinu Bar važno je da će crpiti direktne budžetske prihode već u početku investicije, pošto je investitor vrlo korektno ponudio da kupoprodajnu cijenu plati odmah, unaprijed. Za Budvu bi to bio prihod od oko 11 miliona eura, koji je esencijalno važan za razvoj Budve bar u naredne dvije-tri godine“, ocjenjuje Rađenović.

Potpredsjednik opštine Budva Ljubomir Filipović povukao je svojevremeno saglasnost na ugovor za prodaju zemljišta u zaleđu Kraljičine plaže, navodeći razloge koji su bili i stav SDP u cjelini.

„Socijaldemokratska partija je jasno iznijela stav povodom ovog sporazuma i sa oba lokalna nivoa (Bar i Budva) kao i sa centralnog nivoa, tako da sam ubijeđen da sporazum u ovakvom obliku neće dobiti podršku poslanika SDP-a u parlamentu“, kazao je Filipović.

On tvrdi da je cijena po kvadratu zemljišta skoro upola manja od one procijenjene od strane Uprave za nekretnine.

Predsjednik Tenderske komisije Dragan Simović tvrdi da je ugovor o prodaji zaleđa Kraljičine plaže „pravno valjan i u skladu sa zakonskim propisima”.

„Smatram, kao predsjednik Komisije i pravnik, da će realizacija ovog ugovora donijeti brojne benefite opštinama Bar i Budva i moj lični odnos prema tom projektu je izuzetno pozitivan“, rekao je Simović u razgovoru za Pobjedu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *