Sergej Polonski od Zavale traži 14 miliona eura

Dodajte komentar

Ruski biznismen Sergej Polonski tužio je preduzeće Zavala invest, od kojeg je na ime naknade za povraćaj duga tražio isplatu od oko 14 miliona eura.

Osim Zavale, tužbeni zahtjev predao je i protiv firmi Monterra constructions, čiji je ovlašćeni zastupnik Igor Peljnuhnov, i Astra Montenegro Trade, čiji je izvršni direktor Slavko Miljković, kako bi povratio svoju vilu u ovom kompleksu, piše Dan.

Polonski, koji je do prije dvije godine bio vlasnik Zavale, preko svojih pravnih punomoćnika, advokata Dragane Vojinović i Zorana Piperovića, sudskim putem nastoji da povrati štetu koja je, kako je navedeno u tužbi, nastala kada su mu Nail Emilfarm, Igor Čepljutin i Igor Peljnuhnov preoteli ovaj projekat.

U stečajnom postupku nad firmom Zavala invest pomenuta advokatska kancelarija je u ime firme Lessiron Commertial Ltd prijavila potraživanje duga od oko 14 miliona eura, zašta su, takođe, podnijeli tužbu protiv bivšeg preduzeća Polonskog. U tužbi, koja je predata Privrednom sudu, navedeno je da je ugovorom o zajmu od 21. juna 2007. godine kompanija Lessiron Commertial Ltd kao zajmodavac prenijela iznos od 23.000 eura na račun firme Slav Inn, te da je aneksom ugovora rok vraćanja zajma prolongiran do 30. maja 2010.

Ugovorom o pristupanju duga od 16. juna 2008. godine, koji je potpisan između firmi Lessiron Commertial Ltd, Slav Inn I Zavala investa, tužena Zavala invest preuzela je dut firme Slav Inn i obavezala se kao solidarni dužnik da u ugovorenom roku vrati zajam firmi Lessiron Commertial Ltd u iznosu od 21 milion eura, sa pripadajućom kamtnom stopom od 10 odsto na godišnjem nivou, piše u tužbi.

Jedan od razloga za pokretanje tužbi, kako je istakao Polonski preko svojih pravnih zastupnika, je i taj što je doživio veliko razočaranje od sadašnjih vlasnika svog bivšeg projekta, koji su mu preoteli „registrovanjem čitave piramide privrednih subjekata”.

Polonski je, kako navodi advokat Vojinović, istakao da su obećanja Emilfaram, Čepljugina i Peljnuhnova da će projekat biti završen 20122013, pa i ove godine pala u vodu.

Osim zbog naknade štete zbog projekta „Zavala”, za šta se vodi postupak u Privrednom sudu, Polonski je pokrenuo spor i u Osnovnom sudu u Kotoru, tražeći da mu se povrati vila pod brojem 16 u ovom kompleksu. Advokat Vojinović navela je da je ruski biznismen u junu 2009. godine kao fizičko lice kupio spornu vilu za koju je platio 2.483.000. Ovaj objekat, iz Polonskom nepoznatih razloga, sada pripada firmi Monterra constructions, čiji je direktor Peljnuhnov.

Vojinovićeva je istakla da je preduzeće Zavala invest prešlo u vlasništvo Emilfarma i Peljnuhiova, tačnije njihove firme Finantial services Montenegro, koja je kao jedini ponuđač kupila firmu Slav Inn u stečaju za 3,5 miliona, iako je procijenjena na 44 miliona. Prodaja po ovako čudnoj cijeni probudila je sumnje kod pyckog biznismena, koji je preko svojih advokata pokrenuo provjere sumnjivih poslova i sudske postupke.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *