Premije povećale dobit Vienna Insurancea

Dodajte komentar

Dobit prije oporezivanja Vienna Insurance Groupa (VIG) poskočila je u trećem tromjesečju za 27 posto uslijed povećanja premija, saopštio je u utorak taj najveći austrijski osiguravatelj. Dobit prije oporezivanja iznosila je 140 miliona eura. Premije su porasle za 1,7 posto, na 2,06 milijardi eura. Kombinovana kvota, mjera profitabilnosti poslovanja s osiguranjem nekretnina i osiguranjem od nezgoda, poboljšana je na 97,2 posto, u odnosu na 102,3 posto zabilježenih godinu ranije.

U devetomjesečnom razdoblju zaključno s krajem septembra dobit prije oporezivanja poskočila je 36 posto, na 431 miliona eura, uz premije na nivou prošle godine, od oko sedam milijardi eura. Ako se isključi nepovoljan uticaj valutnih kurseva, uvećane su 1,7 posto, stoji u saopštenju.

Dobit prije oporezivanja na tržištima srednje i istočne Europe (CEE), koja generišu više od polovine dobiti grupe, porasla je u devet mjeseci za 9,5 posto. U rumunskom poslovanju nastavljen je oporavak, uz dobit od 2,6 miliona eura. U Bosni su pak u devetomjesečnom razdoblju zabilježili gubitak zbog prirodnih katastrofa.

Prošle su godine jednokratni faktori u Italiji i Rumuniji snizili dobit prije oporezivanja za 37 posto. Poslovanje s automobilskim osiguranjem u Italiji zabilježilo je u pak velike gubitke pa je kompanija bila prisiljena da smanji obim tog dijela poslovanja. U utorak su saopštili da su nastavili s politikom konzervativnih rezervi u italijanskom ogranku Donau Versicherunga.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *