Krizni porez ipak ostaje

Dodajte komentar

Ministarstvo finansija potvrdilo je u obrazloženju prijedloga budžeta za 2015. da Vlada hoće i naredne godine da zadrži krzni porez na plate.

Ta mjera “privremenog karaktera” podrazumijeva da se sve zarade od 480 eura neto (720 bruto) oporezuju po stopi od devet odsto, a ostatak iznad toga po stopi od 15 odsto. Zbog te mjere je većina poslodavaca smanjila plate zaposlenima, pišu Vijesti.

Krizni porez je uveden 8. februara 2013. i u toj godini je budžet dopunjen 13 miliona. Građanima je ukupno u toj godini po osnovu kriznog poreza, povećanja stope PDV-a sa 17 na 19 odsto, taksi od po euro na sim kartice i brojila za struju uzeto preko 75 miliona eura. Takse su ukinute, a biće odmrznute penzije, ali bez povišice.

Ubiranje kriznog poreza u 2015. nema podršku opozicionih partija (DF, SNP, Pozitivna), a poslanici DPS -a su ljetos predložili da se zadrži krizni porez preko izmjena zakona o porezu na dohodak fizičkih lica.

Nije javno saopšteno koliko je novca ove godine prihodovano od kriznog poreza, dok su penzioneri ostali uskraćeni za 4,8 miliona jer je izbjegnuto da se penzije povećaju za 1,25 odsto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *