Ikea će do 2020. proizvoditi svu energiju koju potroši

Dodajte komentar

Švedski proizvođač i trgovac namještaja upustio se u svoju dosad najveću investiciju u segmentu obnovljivih izvora energije. Naime, Ikea je kupila farmu vjetroelektrana od 165 megawata u zapadnom Teksasu. Kada krajem iduće godine bude dovršena farma vjetroelektrana Cameron, Ikea će imati vjetroelektrane u čak devet država.

No, kako piše Bloomberg, Šveđani tu ne namjeravaju stati, pa će u proizvodnju struje iz energije sunca i vjetra do kraja iduće godine uložiti respektabilnih 1,9 milijardi dolara. Štaviše, čini se da će se intenzitet ulaganja Ikee u energetiku intenzivirati, jer kompanija uspijeva na realizaciji svoga cilja da do 2020. godine proizvodi onoliko struje koliko je i troši.

Kako bi to ostvarila, nastaviće s kupovinom i preuzimanjem elektrana, potvrdio je Rob Olson, direktor američakog poslovanja Ikee. “Vidimo potrebu za neutralizovanjem naše potrošnje električne energije”, istakao je Olson koji očekuje da će projekt rezultirati finansijskim benefitima. “Kad god investiramo, evaluiramo povrat ulaganja. To je sastavni dio održivog poslovanja”, poručio je Olson. Tako je Ikea u SAD-u već postavila 165 hiljada solarnih ploča na oko 90 posto svojih objekata, a dosad instalirani energetski kapaciteti iznose 38 MW.

Kada govorimo o investicijama u Sjedinjenim Državama ovo nije prva farma vjetroelektrana koju je Ikea kupila u toj zemlji. Naime, ove godine je preuzela elektranu Hoopeston Wind, snage 98 MW, koja se gradi u državi Illinois.Međutim, Ikea ne staje samo na eksploataciji energije vjetra i sunca, pa je tako svoj prodajni objekt u Kansas Cityju priključila na geotermalni izvor energije s pomoću kojeg se objekt grije. Osim u Sjedinjenim Američkim Državama, Ikea je uložila u vjetroelektrane u Kanadi, Danskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Irskoj, Poljskoj, Švedskoj i Velikoj Britaniji.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *