Evo šta se dogodi ako vrištite u Švedskoj

Dodajte komentar

Ako se nađete u Švedskoj oko 22 časa uveče u urbanoj sredini i odlučite da vrištite, iznenadili biste se kakva bi bila reakcija. Recimo samo da bi vas u nekom drugom mjestu izvrijeđali, a u Americi bi možda i zapucali na vas.

Švedska je ipak posebna, a stanovnici kvarta Flogsta u Stokholmu pokrenuli su bizaran trend, koji datira još iz 70-ih godina 20. vijeka. otad svake noći neko otvori prozor, zavrišti i tako krene masovno vištanje po čitavom kvartu. Bez teških riječi, bez policije.

Trend se proširio ostatkom Švedske, a danas stanovnici drugih švedskih gradova znaju šta treba da urade kad čuju vrisak u 22 časa, prenosi news.com.au.

Taj neobičan običaj snimio je jedan mladić koji živi u Stokholmu, a video je postao hit na internetu, iako je zabilježen još početkom 2013. godine.

Američki korisnici Redita komentarisali su video i ustanovili da ukoliko bi se nešto slično dogodilo u njihovim gradovima, ljudi bi reagovali na sasvim drugačiji način pa bi vrištali, a možda čak i zapucali na vas.

Postoje dvije teorije oko toga kako je počela ova neobična tradicija. Jedna kaže da je to bio način kako bi se studenti, koji većinom žive u kvartu Flogsta, riješili stresa pre ispita. Druga kaže da je to odavanje počasti studentu koji je sebi oduzeo život.

Svake večeri, na pet minuta, Flogsta zvuči sablasno, a sami žitelji tvrde da je najbolja atmosfera za vikend u isto vrijeme.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *