Zašto se Skupština već devet mjeseci ne izjašnjava o aneksu za Sveti Stefan?

Dodajte komentar

Demokratska partija socijalista DPS i Socijaldemokratska partija SDP bi i naredna dva do tri dana trebalo da potpišu dopunu koalicionog sporazuma kojim su definisali priorite do 2016. godine, prenosi TV Prva.

Ipak, oko dvije stvari dogovora nema. Jedan je projekat Kraljičina plaža-Dubovica, a drugi aneks ugovora sa kompanijom Aman odnosno Adriatic propertis koja upravlja Svetim Stefanom, Miločerom i hotelom Kraljičina plaža. O Dubovici se govorilo u medijima, ali o Amanovom aneksu mnogo manje.

Aman, šest godina zaredom najbolji svjetski turistički brend, upravlja Svetim Stefanom od 2008. godine.

Od tada su državi platili 12,7 miliona eura na ime rente, još 12 miliona kroz razne poreze i takse i investirali 52 miliona eura.

Kada su došli -Sveti Stefan bio je zvučno ime sa slavnom istorijom, ali mjesto na kojem je infrastruktura-od instalacija preko vodovoda bila toliko dotrajala da je na sređivanje potrošeno gotovo tri miliona eura, postojala je i prijetnja da se dio ostrva bukvalno otcijepi, pa je ojačavano, što je koštalo 1,6 miliona.

Dodatnih, neplaniranih pet miliona koštala je gradnja kuhinje, perionice i dogradnja restorana jer se ispostavilo da je tamo gdje su bile prethodne -crkva- koja je sačuvana i sanirana.

Danas Sveti Stefan odgovara standardima koji u Amanu važe svuda gdje posluje, odnosno na 26 luksuznih destinacija na svijetu.

U brojkama to izgleda ovako -prije dolaska Amana noćenje na Svecu koštalo je od 90 do 200 eura.

Danas noćenje košta od 900 do 3.500 eura, u zavisnosti od smještaja i doba godine.

Korist od razlike u cijeni ide i u državnu kasu Crne Gore-kroz poreze.

U Amanu tvrde da još posluju sa minusom-nešto zbog globalne krize, nešto zbog ulaganja koja su, ispostavilo se, bila veća, nego sto su planirali.

Zato su Vladi 2012. godine predložili da se razgovara o smanjenju godišnje rente za 30 odsto.

Aman je ugovorom dobio i pravo gazdovanja Miliočerom i hotelom Kraljičina plaža na 30 godina.

Prije dvije godine takođe su obavijestili Vladu da su od Evropske banke za razvoj dobili kredit od 37 milona eura, da bi tim, ali i sopstvenim novcem srušili stari i izgradili novi hotel, jer postojeći nije bilo moguće renovirati tako da dostigne najviše svjetske standarde.

EBRD, međutim, traži da se zakup produži, kao i da se omogući prodaja 66 apartmana. Još se ne zna koliko bi ih se ukupno gradilo, a pretpostavka je duplo više. Prodaja bi išla po sistemu koji u Crnoj Gori već važi u hotelu Ridzent. Vlasnici ih koriste kada žele, a kad nijesu tu rentira ih Aman.

Takođe, traženo je da se u zakup na 90 godina da i zemljište ispod tih apartmana.

Vlada je to prihvatila i predlog dostavila Skupštini na izjašnjavanje u februaru ove godine. Zakonodavni odbor dao je zeleno svjetlo uz amandman da gradnja hotela Kraljičina plaža mora da počne najkasnije do kraja ove, a završi se do kraja 2017. godine. Do kraja godine još je mjesec, a aneks se nije našao pred plenumom, čime je Amanu onemogućeno da poštuje rokove iz aneksa koji je još samo mrtvo slovo na papiru.

Aman do danas nije zakasnio sa plaćanjem bilo koje obaveze prema Crnoj Gori, uključujući i puni iznos rente čije umanjenje traže. Crnogorska skupština devet mjeseci nije odgovorila na Amanov prijedlog. Ni sa da, ni sa ne. Bez objašnjenja.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *