Prodata "Pobjeda"

Dodajte komentar

Stečajni upravnik Pobjede Mladen Marković i predstavnici firme Media Nea potpisali su juče ugovor o kupoprodaji imovine državnog lista. Media Nea je 14. oktobra za Pobjedu, preko neposredne pogodbe, dostavila ponudu vrijednu 757.000 eura.

Predsjednik Sindikata Pobjede Goran Popović kazao je “Vijestima” da su juče stečajni upravnik i predstavnik Media Nea bili kod notara te da ima informaciju da će nakon potpisanog ugovora “u narednih 15 dana” Media Nea preuzeti Pobjedu.

“Od 193 radnika njih 47 su se prijavili za dobrovoljni odlazak, uz isplatu otpremnine. Za 15 dana nakon preuzimanja od novog vlasnika znaće se da li i dalje ima prekobrojnih”, rekao je Popović.

Prema registru privrednih preduzeća vlasnik 99,9 odsto udjela u Media Nea je kompanija First Financial holdings, čiji je jedini vlasnik grčki biznismen Petros Statis. Vlasnik 0,1 odsto kapitala u preduzeću Media Nea, koje je izdavač Dnevnih novina, je Boris Darmanović, koji je i izvršni direktor kompanije.

“Vijesti” saznaju da neće cjelokupan iznos biti uplaćen, već oko pola miliona, a ostatak će prebiti po osnovu avansne uplate, koju Media Nea potražuje, jer ima zalogu nad dijelom mašina državnog izdavačkog preduzeća. Prema Zakonu o stečaju, prodaja imovine se vrši javnim nadmetanjem, javnim prikupljanjem ponuda ili neposrednom pogodborn koja je najmanje transparentan način.

Kupac sada treba da sa imovinom Pobjede, gdje je glavna štamparija, osnuje novu kompaniju i odluči koliko radnika će preuzeti i zaposliti. Radnici, koji su se sada prijavili za dobrovoljni odlazak, dobiće otpremnine iz državne kase. Prema nezvaničnim najavama, to bi trebalo da važi i za one koje novi vlasnik ne angažuje. Stečajni upravnik Mladen Marković nije odgovarao na poruke i pozive, dok je ovlašćeni predstavnik preduzeća Media Nea Darmanović kazao “Vijestima” da odgovor isključivo traže od upravnika. Pobjedi je stečaj uveden početkom avgusta zbog poreskog duga od oko 1,15 miliona eura. Priznato je da duguje 10,35 miliona, a najviše državi 7,6 miliona, dok radnicima duguje oko 420.000 eura.

Gazdu zemljišta i zgrade biraće Vlada, otpremnine iz budžeta

Najvredniji dio imovine Pobjede zemljište i zgradu preuzela je država zbog neplaćanja poreskih obaveza, nakon što je godinama poreski dug mijenjala za uvećanje kapitala u izdavačkom listu, u kojem je skoro deceniju bila mimo Zakona o medijima. U Pobjedi ima oko 193 radnika, od čega je, prema prvobitnim najavama kupca, višak polovina. Njih oko 47 se prijavilo za dobrovoljni odlazak uz opremnine iz državne kase od 5.000 do 15.000 eura. Uz otpremnine, koje se plaćaju iz državne kase, kredite Pobjede su otplatili građani, a nedavno posljednjih 5,6 miliona.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *