Naučnici otkrili koji je bio najdosadniji dan u istoriji čovječanstva

Dodajte komentar

Naučnici su uspjeli da naprave računarski softver uz pomoću kojeg su analizirali preko 300 miliona istorijskih činjenica. Ovaj softver im je omogućio da otkriju koji dan je bio “najdosadniji dan” u istoriji čovječanstva to jeste dan kada se u svijetu nije dešavalo baš ništa.

Dan kada je svijet mirovao, a novinari se mučili da nađu bilo kakav događaj o kojem bi izvještavali je bio dan 11. april 1954. godine i taj dan po naučnicima je bio najdosadniji dan u istoriji čovječanstva do sada.

William Tunstall-Pedoe, stručnjak koji je kreirao program “True Knowledge” kojim pretražuje sve događaje u 20. vijeku, istakao je da tog 11. aprila ama baš ništa bitno se nije desilo.

Pretraživao je milione događaja od sukoba, ratova, rođenja poznatih osoba ili smrti, pa čak i osnivanja preduzeća ili objavljivanja publikacija.

“Naravno, taj dan je neko rođen, a neko umro, zabilježena je krađa i jedan udes, ali ništa značajno. Niko poznat nije umro, nije bilo posebnih događaja, a jedina osoba koja se rodila i za koju bi se moglo reći da je značajnija jeste turski akademik Abdullah Atalar”, kazao je Tunstall-Pedoe.

Tako je 12. aprila vijest dana u “Daily Mailu” u Engleskoj bila da je lopov kroz prozor ukrao šoljicu vrijednu 50 funti, a kraljica na zabavi nosila predivnu haljinu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *