Kako da pronađete sreću u poslu koji ne volite

Dodajte komentar

Ukoliko ste često radili posao koji ne volite i mislili da nikada nećete izaći iz tog začaranog kruga, velike su šanse da tako i bude, tj. da vas negativna percepcija o radnim zadacima i svakodnevni osjećaj nezadovoljstva sprečavaju da pronađete zadovoljstvo i dobre strane u poslu koji obavljate.

Takav način razmišljanja može imati značajan, nepovoljan uticaj i na vaš društveni život. Tajna se krije u razumijevanju da vaša pažnja, vjerovanja i ponašanje kreiraju vašu stvarnost. Promijenite pogled na stvari i promijenite svijet, poručuje Jude Temple, sertifikovani life trener.

Ovo je sedam savjeta Jude Temple:

1. Prestanite da kukate. Iskušenje da se žalite na posao koji ne volite, Jude Temple poredi sa češanjem osipa. Prija vam u datom trenutku, ali na duže staze pogoršava situaciju. Žaljenje je izbor koji vremenom postaje navika, međutim, i sa srećom je tako, stoga treba da izaberete koju naviku ćete jačati. Vježbajte i jačinu svog uma, oduprite se lošoj navici poput kukanja, i okrenite se pozitivnijem i zdravijem obliku razmišljanja.

2. Pregovarajte sa svojim uslovima. Potrudite se da razmišljate mimo zarade i razmislite šta je drugo što bi vaš posao učinilo boljim. Da li je to fleksibilno radno vrijeme, novi opis posla, više vremena za odmor, ili, možda, samo duža pauza za ručak? Budite kreativni i ne plašite se da zatražite ono što želite, jer je to jedini način da to i dobijete. U tom slučaju, pripremite svoju ideju adekvatno za razgovor sa šefom, tako da istaknete sve prednosti koje se ne tiču samo vas lično, već i cijele kompanije.

3. Restartujte odlazak na posao. Umjesto da odlazak na posao trošite u želji da ste negdje drugo, povratite to vrijeme. Bezvolju zamijenite razmišljanjem o putovanju koje planirate, slušajte muziku bilo da ste u prevozu ili kolima, preslušavajte fraze nekog stranog jezika sa audio zapisa. Učinite vreme odlaska na posao prijatnim i korisnim.

4. Prilagodite svoj prostor. Ono što vidimo, mirišemo, čujemo i osjećamo direktno utiče na osećaj sreće, stoga uvažite smisao svih čula. Zalijepite sliku sa ljetovanja na tablu u kancelariji, stavite omiljeni cvijet na sto, slušajte omiljenu muziku, zagolicajte čulo ukusa različitim vrstama čajeva. Jude Temple savjjetuje da ukoliko nemate namenski radni prostor, nosite ’komad sreće’ u džepu. To može biti kamenčić sa vaše omiljene plaže.

5. Uzmite pauzu. Pokazalo se da česte i kratke pauze poboljšavaju sreću i produktivnost zaposlenih. Izađite napolje, protegnite se ili se udaljite na samo pet minuta od radnog stola, na svakih sat vremena. Vratićete se osvježeni, što će uticati i na davanje drugačije perspektive zadatku. Pijte mnogo vode, koja je ujedno i ’ugrađen’ biološki podsjetnik da vam treba kratki predah.

6. Izgradite odnose. Mnogim ljudima od svih stvari u poslu, najviše uživaju u radu sa kolegama. Posvetite se izgradnji i održavanju tih odnosa. Počnite od pauze za ručak ili kafu, koja je odlično mjesto za diskusiju i upoznavanje. Ukoliko ostvarite dobar odnos sa ljudima, veće su šanse da ćete imati pomoć, podršku i razumijevanje kada naiđete na prepreke u poslu.

7. Vežbajte zahvalnost. Budite zahvalni na ljudima, događajima i trenucima koji čine vaš život i unesite malo svjetlosti u dan. Ukoliko se fokusirate na isključivo negativne stvari i ono što vas čini nesrećnim, tako ćete se i osjećati. Zato, budite nasmijani, prijatni, otvoreni i hrabri.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *