Indonezija diže cijene goriva za 30 posto

Dodajte komentar

Indonezijski predsjednik Joko Widodo objavio je da od danas gorivo poskupljuje za 30 posto, a to spektakularno poskupljenje sprovešće se smanjenjem javnih subvencija kako bi se novac uložio u potrebnu infrastrukturu.

“S vremena na vrijeme, pred nacijom stoji težak izbor”, najavio je Joko Widodo u ponedjeljak navečer u televizijskom obraćanju.

Objasnio je da državi treba proračunski novac za infrastrukturu, obrazovanje i zdravstvo. Ekonomisti odavno zagovaraju radikalno poskupljenje goriva kako bi se više ulagalo u infrastrukturu koja je očajnički potrebna toj zemlji koja počiva na 17.000 ostrva.

Nepopularna mjera trebalo bi da postigne rast koji iznosi 5,12 posto i najniži je u zadnjih pet godina. Subvencije za gorivo čine 18 posto indonezijske ekonomije, prvog po snazi u jugoistočnoj Aziji. No gorivo je istorijski vrlo osjetljivo pitanje i u prošlosti je rast cijena izazivao masovne demonstracije i podjele unutar vladajućih koalicija.

Mjere su bile kritikovane i zato što su bogati i siromašni uživali jednake subvencije u zemlji u kojoj 40 posto stanovnika živi s manje od dva dolara na dan.

Benzinske pumpe bile su prije ponoći opsjedane vozačima koji su došli kupiti benzin po zadnjoj subvencioniranoj cijeni. Ekonomisti pozdravljaju predsjedničku odluku koja pokazuje da je spreman ozbiljno sprovesti reforme. Litra goriva sada košta 8.500 rupija (56 euro centi).

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *