Argentina pooštrava kontrolu kretanja stranih valuta

U Argentini je danas počela sa radom nova agencija koja će biti zadužena za praćenje tokova valuta u stranim komercijalnim transakcijama.

Na ovaj način, prema ocjenama Frans presa, zvanični Buenos Ajres želi da podigne nivo deviznih rezervi u uslovima sve većeg odliva kapitala, kao i sve učestalijih žalbi uvoznika na brojne probleme prilikom uvoza auto-dijelova, industrijskih mašina i različitih drugih proizvoda koji su oporezovani visokim poreskim stopama.

Novoformirana agencija će, kako je objasnila argentinska vlada, verifikovati cijene i kvantitet izvezenih i uvezenih roba i usluga, zajedno sa uplivom i odlivom stranih valuta, nakon čega će izvještaj dostavljati šefu kabineta argentinske predsjednice, Horheu Kapitaniću.

U obraćanju novinarima, Kapitanić je rekao da je ovakva inicijativa pokrenuta zbog otkrića preplaćivanja uvoznih i potcjenjivanja izvoznih proizvoda, kao i zbog manipulacija prilikom transfera stranih valuta.

Argentina je 2011. uvela strogu kontrolu na kretanje valuta kako bi spriječila odliv kapitala sličan onom tokom katastrofalne ekonomske krize iz 2001. godine.

capital.ba

Check Also

EBRD želi da postane većinski zelena banka

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) planira u idućih pet godina da usmjeri više …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *