AmCham okrugli sto: Poslodavci saglasni – potreban novi Zakon o radu

Dodajte komentar

Američka privredna komora u Crnoj Gori (AmCham Montenegro) organizovala je danas okrugli sto na temu Reforma radnog zakonodavstva u Crnoj Gori – perspektiva poslodavaca“

Cilj okruglog stola, kome je prisustvovao ministar rada i socijalnog staranja, gdin Predrag Bošković, kao i predstavnici svih relevantnih poslovnih udruženja: Privredne komore Crne Gore, Montenegro Biznis Alijanse, Unije poslodavaca Crne Gore i Savjeta stranih investitora u Crnoj Gori, jeste u definisanju ključnih pitanja koji predstavljaju izazov za poslodavce sa aspekta radnog zakonodavstva, a za koje očekuju da će biti riješena novim Zakonom o radu. Kao rezultat okruglog stola, potpisan je Memorandum o razumijevanju poslovnih udruženja, koji definiše glavna pitanjaoko kojih su poslodavci ujedinjeni u stavu.

Predsjednik AmCham Montenegro, gdin Predrag Lešić, predstavio je aktivnosti koje je AmCham Montenegro kroz Komitet za radne odnose sprovela u oblasti unapređenja radnog zakonodavstva.

Inicijativa AmCham Montenegro da okupi poslovna udruženja i kreira jedinstvenu platformu koja će predstavljati ujedinjeni glas poslodavaca, nastala je kao rezultat dosadašnjeg rada AmCham Komiteta za radne odnose. Memorandum o razumijevanju predstavlja značajan korak naprijed u pravcu uspostavljanja temelja saradnje svih relevantnih  poslovnih udruženja. Cilj ove saradnje je kreiranje boljeg poslovnog ambijenta u oblasti radnog zakonodavstva kroz izradu novog Zakona o radu, što predstavlja izuzetno važno pitanje za budućnost Crne Gore.“ kazao je gdin Lešić.

Ovu inicijativu podržala je i ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori.

Postojeći Zakon o radu, iz perspektive poslodavaca, nije precizan u odredbama i sadrži brojne biznis barijere, što otežava uslove za rad poslodavaca. U cilju kreiranja boljeg poslovnog ambijenta, poslodavci očekuju da će novi Zakon o radu donijeti potrebna pojašnjenja i bolje urediti ovu oblast. Potpisivanjem Memoranduma o razumijevanju, poslovna udruženja su se saglasila da pitanjezastarjelosti novčanih potraživanja treba vremenski ograničiti, kao i dapojam zarade treba preciznije definisati pri čemu postupak utvrđivanja povrede radne obaveze treba pojednostaviti i propisati isključivo Zakonom o radu. Takođe, poslodavci su postigli saglasnost u vezi pitanja definisanja prestanka radnog odnosa na inicijativu poslodavca, trajanja ugovora o radu i otkaznog roka. Pored navedenog, poslovna udruženja  smatraju da pitanje korišćenja godišnjeg odmora u djelovima treba liberalnije regulisati i prilagoditi ga potrebama kako zaposlenih tako i poslodavaca.

Potpisnici Memoranduma saglasni su u ocjeni da novi Zakon o radu treba da bude bude krovni akt koji će propisivati sva prava i obaveze poslodavaca i zaposlenih u Crnoj Gori. U tom smislu, ovaj Memorandum predstavlja podršku poslovnih udruženjaizradi novog Zakona o radu Crne Gore.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *