5 savjeta koji će vam pomoći da se vratite na stari posao

Dodajte komentar

Postoji mnogo razloga zašto se netko želi vratiti na staro radno mjesto. Možda je to zato jer novi posao nije opravdao njihova očekivanja, možda zato jer se konačno otvorila pozicija koju su dugo čekali, ili jednostavno zato jer im fali staro društvo.

Koji god da je razlog, ako želite da se vratite potrebno je složiti pametnu strategiju kako bi vaš povratak bio potpuno uspješan. Evo nekoliko savjeta koje vam mogu pomoći u tome nimalo lakom procesu.

1. Ukoliko ste otišli na ružan način, dakle u svađi sa šefom i kolegama, povratak će biti puno teži, no ako ste prilikom odlaska mogućnost povratka ostavili otvorenom te zadržali dobar odnos s ljudima unutar kompanije, šanse za povratak na staro vam nisu toliko male.

2. Istražite situaciju prije povratka. Diskretno razgovarajte s bivšim kolegama kojima vjerujete i izvidite situaciju. Neka vam kažu kada misle da je najbolje vrijeme za vaš povratak i je li on uopšte moguć. Takav pristup je svakako bolji nego da idete na slijepo.

3. Budite sigurni da se želite vratiti na duži vremenski period. Ukoliko nakon dvije nedelje posla poželite otići i odjedanput se sjetite svih razloga zašto ste i dali otkaz na prvom mjestu , te ponovno napustite kompaniju, ne samo da su vam vrata zauvijek zatvorena nego ćete na sebe vjerovatno navući i bijes vaših nadređenih. Što u prevodu znači da se možete oprostiti s bilo kakvim preporukama za sljedeće poslove.

4. Na koji način se najbolje obratiti šefu? Ukoliko vas nije bilo samo kraće vrijeme, pošaljite e-mail i recite da ste pogriješili. Telefonski poziv može ih iznenaditi i ne daje im prostora da razmisle o situaciji.

5. Poslodavci vas već poznaju tako da posebno kreativan CV nije potreban. No, ako je u vašem odsustvo došlo do promjene u menadžmentu, budite spremni na neka teška pitanja prilikom razgovora za posao, poput onog ′ zašto ste uopšte otišli iz firme?′. Ono što je bitno u oba slučaja je da napomenete što se naučili dok vas nije bilo, te da spomenute nove sposobnosti koje ste stekli na drugom zanimanju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *