Slovenački tajkun ostao bankama dužan pola milijarde eura nakon stečaja kompanije

Dodajte komentar

Nekad najjači slovenački tajkun, Mariborčanin Darko Horvat, čija se imovina još 2007. godine procjenjivala na 467 miliona eura, bankama je ostao dužan skoro pola milijarde eura kredita koji se ne mogu naplatiti, nakon što je u stečaj otišla njegova glavna kompanija Aktiva, registrovana u Amsterdamu, piše u ljubljanski dnevni list “Dnevnik”.

Među nenaplaćenim povjeriocima su i slovenačke banke u državnom vlasništvu te Faktor banka koju je lani Slovenija poslala u kontrolisani stečaj, a kontrolisao ju je Horvat koji je niz godina izvlačio sredstva iz svojih kompanija. Horvat ima niz povezanih preduzeća registrovanih u Holandiji, Luksemburgu, Velikoj Britaniji, Hong Kongu, američkoj saveznoj državi Delaware, Švajcarskoj i Belizeu, ostrvu Guernsey, Gibraltaru te u drugim poreskim oazama i u zemljama s povoljnom poreskom politikom, piše list.

Horvat se obogatio početkom 90-ih godina otkupljivanjem od građana tzv. privatizacionih sertifikata, potvrda koje su dobijali građani kao suvlasnici nekadašnjih društvenih preduzeća. Jedno je vrijeme Horvat bio i značajan vlasnik dionica Telekoma Slovenije i Nove Ljubljanske banke (NLB), čije je dionice onda prodao, ali i niza drugih profitabilnih kompanija.

Slovenački dnevni list pita se kako je Horvatu uspijevalo dobijati velike kredite i produženje kreditnih ugovora sa slovenačkim bankama i nakon što je postalo jasno da je njegova “finansijska imperija” u silaznoj putanji, ko je za to odgovoran i ko će otkriti sve načine na koji je Horvat iz jedne u drugu kompaniju prebacivao finansijska sredstva koja je izvlačio iz banaka i povezanih preduzeća.

Iako više nije na ljestvici deset najbogatijih slovenačkih preduzetnika Horvat, koji živi u Londonu, još uvijek ima tridesetak miliona vrijednu vilu u Švajcarskoj, a nedavno je platio 15.000 funti za učestvovanje na prestižnoj donatorskoj večeri britanske Konzervativne stranke na kojoj je bio i britanski premijer David Cameron, piše “Dnevnik”.

Slovenački premijer Miro Cerar nedavno je najavio da će se osnovati međuresorska komisija koja će ispitati odliv slovenačkog kapitala u inostranstvo, odnosno kako je došlo do toga da je više milijardi eura finansijskih sredstava iz Slovenije završilo u poreskim oazama širom svijeta.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *