Crnogorsko meso i dalje ne može u Rusiju

Dodajte komentar

Ruska veterinarska uprava još uvijek nije dala zeleno svijetlo za uvoz mesnih prerađevina iz Crne Gore.

Na sajtu Veterinarske uprave Rusije i dalje šest crnogorskih kompanija ima status “privremeno ograničiti” i nema pravo da izvozi prerađevine od mesa u Rusiju. Privremena zabrana, kako je objavljeno na sajtu ruske veterinarske uprave, odnosi se na crnogorske kompanije “Goranović”, “Gradina company”, “Interprodukt”, “Mesopromet”, “Naniprom” i “Pantomarket”.

“Status ‘privremeno ograničiti’ znači da je izvoz kontrolisane robe sa ovom kompanijom sada privremeno suspendovan”, navedeno je na sajtu Veterinarske uprave Rusije.

Rusija je odobrila uvoz polutki iz Crne Gore 13. oktobra, ali je nadzorni organ za poljoprivredne proizvode te države navodno otkrio da se na carinskom prostoru koji dijeli sa Belorusijom preko Crne Gore reeksportuje meso sa evropskog tržišta, koje je pod embargom.

Rukovodilac ruskog nadzora uvoza poljoprivrednih proizvoda Sergej Dankvert rekao je tada za RIA novosti da crnogorska preduzeća reeksportuju holandsku svinjetinu za Bjelorusiju, koja ima zajednički ekonomski i carinski prostor sa Rusijom.

“Zato smo prestali da uvozimo mesne prerađevine iz Crne Gore, dozvoljavajući samo uvoz polutki”, rekao je Dankvert, dodajući da će ako se kršenje embarga na proizvode iz EU nastavi, uvoz iz Crne Gore biti u potpunosti zaustavljen.

Iz bjeloruskog Ministarstva poljoprivrede podržavanje privremene zabrane uvoza mesnih prerađevina iz Crne Gore pravdali su informacijom da su registrovani prvi slučajevi tzv.

afričke svinjske groznice u dijelu Ukrajine, kao i da su iz tog razloga uvedene preventivne kontrole niza mesnih proizvoda.

Inspektori Roseljhoznadzora su, prema informacijama na sajtu službe, obavili kontrole mesa u Crnoj Gori 13. oktobra i tri crnogorska preduzeća su dobila dozvole za izvoz. Služba je tada odlučila da ne dozvoli uvoz gotovih mesnih proizvoda u Rusiju i uvela je privremeno ograničenje za šest kompanija.

Inspektori Roseljhoznadzora su istakli da su neke kompanije u Crnoj Gori shvatile dozvolu za izvoz kao priliku da dobro zarade i počeli da nude nelegalne proizvode.

Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Petar Ivanović ranije je kazao da spekulacije o razlozima privremene zabrane uvoza nijesu istinite, odnosno da se ne radi o preprodaji proizvoda iz Evropske unije.

“Sve ovo što se pojavilo u javnosti ne doživljavam ni kao vid nekog političkog pritiska na Crnu Goru, niti kao sankcije zbog nečega što je Crna Gora uradila, nego da je u pitanju redovna, uobičajena, normalna procedura”, zaključio je Ivanović.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *