OTP ponovo poslovao s dobiti

Dodajte komentar

Mađarska OTP banka izvijestila je u petak da je u trećem tromjesečju ponovo poslovala s dobiti, od 34,1 milijardu forinti (139 miliona dolara), nakon rekordnog gubitka u prethodna tri mjeseca kada je ubilježila velike rezervacije na ime povrata preplaćenih iznosa kredita. U drugom tromjesečju banka je zabilježila gubitak od 153,1 milijarde forinti zbog rezervacija za povrat preplaćenih iznosa kredita vlasnicima od 176,1 milijardu forinti.

Te su rezervacije bile jednokratni trošak pa je banka u matičnoj Mađarskoj ostvarila zdravu dobit.

Nasuprot tome, u Ukrajini i Rusiji, nekada unosnim tržištima, OTP i dalje ima problema, ponajprije zbog pobune na istoku Ukrajine.

Iz OTP-a su ujedno upozorili da bi zbog provizija u slučaju nastavljenog sukoba u Ukrajini mogli u cijeloj 2014. zabilježiti gubitak od 50 milijardi forinti, u odnosu na ranije prognoziranih 30 milijardi forinti.

“U kratkom roku banka ne očekuje bitnu promjenu poslovnih rezultata u Ukrajini: čini se da je proces konsolidacije spor a slaba hrivnja konstantno će tražiti visoke rezervacije”, poručuju iz OTP-a.

U Rusiji su sankcije pogoršale poslovno okruženje i podstaknule očekivanja o značajnim troškovima rizika. Zato će rusko poslovanje i u preostalom dijwelu godine bilježiti gubitak, procjenjuju u mađarskoj banci.

U prošlogodišnjem trećem tromjesečju OTP-ove inostrane podružnice generisale su četvrtinu dobiti grupe da bi u trećem ovogodišnjem tromjesečju genesirale neto gubitak.

Operativna dobit grupe iznosila je u trećem tromjesečju 108 milijardi forinti, što je pet posto manje nego u istom razdoblju lani.

Knjiga zajmova smanjena je za tri posto, zbog pada hipotekarnih i korporativnih kredita, dok su krediti tijelima lokalne uprave smanjeni zbog konsolidacije duga na državnom nivou, pri čemu je dio tih kredita vraćen prije roka. Potrošački krediti su porasli.

Depoziti su porasli za 12 posto u odnosu na godinu ranije, podstaknuti 25-postotnim skokom depozita pravnih osoba.

Neto prihod od kamata na nivou grupe pao je u trećem tromjesečju za tri posto, na 159,7 milijardi forinti, dok je neto dobit od naknada i provizija iznosila 41,6 milijardi forinti, što je četiri posto manje u odnosu na godinu prije.

Stopa adekvatnosti kapitala porasla je na 18 posto, sa 17,8 posto koliko je iznosila u drugom tromjesečju. Propisani je minimum osam posto. Udio loših zajmova narastao je pak na 21,8 posto, s ranijih 21,6 posto.

Seebiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *