BRIKS: Spremni smo za eventualnu krizu

Lideri pet zemalja u razvoju – Brazila, Rusije, Kine, Indije i Južne Afrike uvjerene su da su njihove ekonomije dobro pripremljene da se suoče sa krizama.

Predstavnici tih zemlja u saopštenju, nakon sastanka na marginama Samita G20 u Brizbejnu, ukazali su da stabilna i dugoročna obnova nije postignuta šest godina poslije početka globalne finansijske krize.

Razvoj tržišne ekonomije doprinosi globalnim ekonomskim aktivnostima kroz održavanje visoke stope rasta i pored nepovoljne situacije i negativnih posljedica politike, posebno u monetarnoj sferi, koje vode velike razvijene zemlje.

Lideri BRICS-a podržali su napore G20 u toj oblasti, ali i istakli da su potrebne dodatne mjere za održavanje globalne potražnje, posebno od razvijenih zemalja, prenosi TAS.

Oni su, takođe, izrazili razočaranost nesprovođenjem reformi Međunarodnog monetarnog fonda i predložili razgovor o daljim koracima, ako SAD ne budu ratifikovale reforme prije kraja ove godine.

Članice BRICS-a uspostaviće privremeni odbor direktora nove banke za razvoj, čiji će izvršni direktor biti imenovan prije sljedećeg Samita ove organizacije, najavljeno je u Brizbejnu.

Takođe lideri BRICS potvrdili su želju za saradnju sa drugim zemljama u borbi protiv ebole.

Check Also

Jack Ma prodao dionice Alibabe vrijedne 8,2 milijardi dolara

Osnivač kineske kompanije Alibaba, Jack Ma na prodaji dionica inkasirao je milijarde dolara nakon što …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *