Najbolja zemlja na svijetu je…

Dodajte komentar

Njemačka je uspjela da se nađe ispred SAD i proglašena je najboljom zemljom na svijetu, sudeći po istraživanju koje svoje rezultate bazira na osnovu toga kako autsajderi percipiraju druge nacije, prenosi ” Independent”.

Amerika je proteklih 5 godina bila na čelu ove liste na osnovu rezultata do kojih je došao „Nacionalni indeks brendova“ koji je osmislio Anholt-GfK i koji su bazirani na osnovu intervjua sa preko 20.000 osoba iz 20 zemalja.

Ujedinjeno kraljevstvo se našlo na trećem mjestu, dok su Francuska i Kanada na četvrtom i petom mjestu.

Studija tvrdi da prikazuje „globalno javno mišljenje“, a od učesnika je traženo da rangiraju 50 razvijenih zemalja i zemalja u razvoju na osnovu 23 različita atributa.

Kombinovanjem ovih atributa, sudeći po kompaniji Anholt-GfK, dolazimo da slike jedne nacije.

„Njemačka je profitirala ne samo zbog sportskog uspjeha u fudbalu, već i zbog percepcije njenog vođstva u Evropi kroz robusnu ekonomiju i političko vođstvo. Sa druge strane, nedavni internacionalni događaji učinili su da osobe anketirane u Rusiji i Egiptu daju znatno niže ocjene za ‘globalni mir i sigurnost’ SAD. Njemačka je takođe zabilježila visoke ocjene kada su u pitanju ‘iskrena i kompetentna vlada’, ‘investiciona klima’ i ‘društvena jednakost’“, izjavio je Simon Anholt, nezavisni savjetnik koji je učestvovao u stvaranju izveštaja, prenosi B92.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *