Profit EPCG pao za četvrtinu

Dodajte komentar

Elektroprivreda Crna .Gore (EPCG) ostvarila je dobit od 18 I miliona eura od januara do septembra ove godine, čime je akumulirani gubitak iz ranijih godina smanjen sa 275 na 257 miliona eura.

Dobit je u odnosu na isti period lani manja za šest miliona ili 25 odsto.

Ukupan poslovni prihod od prodaje iznosio je 175 miliona i bio je za 15 odsto ili 32 miliona manji u odnosu na isti period lani. Rashodi su smanjeni sa 170 na 161 milion. Najznačajnija ušteda napravljena je na ostalim rashodima koji su sada iznosili 1,9 miliona, dok su prošle godina na “ostalo” potrošili čak 20 miliona. Ukupna potraživanja kompanije iznose od 246 miliona. Dugoročna rezervisanja i obaveze iznose 93 miliona, a kratkoročne 80 miliona.

U izvještaju je navedeno i da je EPCG na dan 30. septembar imala 39 miliona odloženih poreskih obaveza, što je milion više nego u istom periodu prošle godine. Nakon poravnanja tog duga, država je povećala udio u EPCG na 57 odsto, a italijanska kompanija A2A, koja pet godina upravlja kompanijom, ima 41,7 odsto vlasništva.

Ugovor o upravljanju sa EPCG italijanskom menadžmentu ističe krajem decembra, a u toku su pregovori o njegovom produženju. Iz A2A je saopšteno da su postavili tri uslova za nastavak saradnje. Tražili su da se osigura profitabilnost investiranog kapitala, obezbijedi autonomija po pitanju upravljanja kompanijom i da im Vlada garantuje da neće dolaziti do promjena regulatomih okvira od kojih zavise cijene struje i poslovanje EPCG. A2A ne želi ni da gradi drugi blok Termoelektrane, što Vlada traži, a nisu voljni ni da daju popust novom vlasniku Kombinata aluminijuma.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *