9 pravila ponašanja na poslu o kojima možda niste razmišljali

Dodajte komentar

Razmišljati o bontonu nekima se možda čini zastarjelim, ali u poslovnom okruženju manire i pristojno ponašanje su vrlo važni, a nerijetko imaju i značajan uticaj na tok karijere pojedinca. Biznismen i kolumnista Ilya Ponzin na Linkedinu je naveo niz pravila ponašanja u poslovnom okruženju o kojima mnogi možda ne razmišljaju na dnevnoj bazi, ali bilo bi ih korisno uzeti u obzir.

Evo njegovih savjeta:

1. Kada se po prvi put upoznajete s nekim na sastanku ili poslovnom događaju, predstavite se punim imenom i prezimenom. Ako se predstavljate samo s imenom, drugi će vas teže zapamtiti. Zato je dobro uvijek imati i podsjetnicu pri ruci.

2. Izbjegavajte prekrštanje nogu za vrijeme sastanaka i razgovora s kolegama. To druge može omesti, a time djelujete i previše opušteno. S druge strane, loše je i za cirkulaciju.

3. Nemojte se previše zahvaljivati. Naravno, lijepo je i pristojno izraziti zahvalnost, ali reći ‘hvala’ previše puta tokom jednog razgovora drugoj strani može biti odbojno i čudno.

4. Ako je ikako moguće, ručajte u kuhinji ili izvan kancelarije. Vaši kolege sigurno neće biti oduševljeni mirisima i zvukovima žvakanja dok jedete za svojim radnim stolom.

5. Pozvali ste saradnike ili klijente na večeru ili piće? Bonton nalaže da vi platite račun.

6. Za vrijeme sastanaka i radnih ručkova uklonite svoje lične stvari sa stola. Ovdje se najprije misli na telefon, koji može omesti i vas i vaše sagovornike. Ono što mnogi takođe zaboravljaju je i činjenica da je telefon velik izvor bakterija. Sjetite se toga kada ste na ručku.

7. Ne pretjerujte s pitanjima na sastancima, jer time trošite tuđe vrijeme. Naravno, uvijek je poželjno postaviti nekoliko pametnih pitanja, ali to ne znači da ih morate imate u pripremi dvadesetak. Ako imate veći broj pitanja, pošaljite ih naknadno saradnicima e-mailom.

8. Ne ‘ulijećite’ ljudima nenajavljeno u kancelariju, jer nikad ne možete sa sigurnošću znati koliko je neko zaposlen i pod pritiskom rokova. Radije se najavite telefonskim pozivom ili e-mailom.

9. U e-mail konverzacijama koristite opciju “Odgovori svima” samo kada je to stvarno potrebno i važno. U suprotnom ćete samo ljudima nepotrebno trošiti vrijeme. Dodatan savjet je da iz konverzacija izbacite ljude za koje nije potrebno da učestvuju u njima.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *