Unicredit utrostručio dobit u trećem kvartalu

Dodajte komentar

Italijanska bankarska grupa UniCredit saopštila je da joj je neto dobit u trećem tromjesečju više nego utrostručena na godišnjem nivou, što se pripisuje smanjenim rezervacijama za loše zajmove, prenijele su strane agencije.

Neto dobit u navedenom je razdoblju uvećana na 722 miliona eura, s 204 miliona eura u istom razdoblju godine ranije, navodi se u saopštenju UniCredita. Prihodi su u istom razdoblju smanjeni, pak, za dva posto, na 5,55 milijardi eura, pokazalo je poslovni izvještaj.

Banka je u navedenom razdoblju na ime rezervacija izdvojila 754 miliona eura za pokriće eventualnih gubitaka po nenaplativim zajmovima. U istom razdoblju prošle godine rezervacije su bile iznosile 1,48 milijardi eura.

U prvih devet ovogodišnjih mjeseci neto dobit tako je dostigla 1,8 milijardi eura, što znači da je uvećana 81,3 posto u odnosu na isto razdoblje lani, navodi se u poslovnom izvještaju. Prihodi su istovremeno smanjeni za 3,9 posto, na 16,9 milijardi eura.

Izvršni direktor UniCredita Federico Ghizzoni ograničio je rizike, smanjujući troškove i imovinu u sklopu plana kojim je za ovu godinu planirana neto dobit u iznosu dvije milijarde eura.

“Poslovni rezultati doveli su nas vrlo blizu našoj ciljanoj neto dobiti za 2014. u iznosu od dvije milijarde eura”, kazao je Ghizzoni u saopštenju, napominjući pritom da se otežano makroekonomsko okruženje nastavlja i dalje.

Stopa adekvatnosti kapitala Tier 1 Unicredita, inače i vlasnika Zagrebačke banke, krajem septembra iznosila je 10,8 posto, što znači da je ostala na nivou s kraja drugog tromjesečja.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *