Koje lekcije možemo naučiti od djece?

Dodajte komentar

Kojim lekcijama djeca mogu da nas poduče u često napornim, ali istovremeno uzbudljivim i predivnim prvim godinama života? Bol, zbunjenost i ekstremna iscrpljenost obično dolaze u simultanom koktelu doživljaja ekstremne ljubavi i nadahnuća.

Ako obratimo pažnju na djecu, koja znaju da uživaju u svakom trenutku, možemo da nađemo inspiraciju za poboljšanje kvaliteta naših života. Šta nam djeca poručuju?

Usporite

Bebe i mala djeca često se kreću usporeno. Umjesto da očekujete da uhvate vaš ritam i ubrzaju, prilagodite se njihovom. Tako ćete se opustiti i blagonaklonije gledati na sopstvena očekivanja, predviđene rokove i planove koji su uglavnom – nepotrebni.

Manje lista ‘šta sve treba uraditi’ i više spontanosti

Život se događa dok mi planiramo. Djeca nas podsjećaju da treba da zadržimo fleksibilnost i ostanemo otvoreni za mogućnosti koje nam život pruža, a često ih previdimo pošto se rigorozno držimo planova.

Obratite pažnju

Čuda se događaju svakog trenutka. Djeca su prisutna i zato mogu da ih uoče. Odrasli su često zarobljeni u repetitivnim mislima i navikama i prečesto slijepi za blagoslove koji se odvijaju pred njihovim očima.

Odvojite vrijme za igru

Što smo stariji, sve se manje igramo. Međutim, sjetite se izreke Dž.B. Šoa: ‘Ne prestajemo da se igramo zato što starimo, starimo zato što prestajemo da se igramo.’ Igra je zapravo oblik terapije. Vrijeme kad možete da se prepustite zabavi, mašti. Zato izdvojite svaki dan vrijeme za igru, ili još bolje: za igranje s djecom.

Postoji samo ovaj trenutak

Upravo sad. U njemu žive, postoje dečije misli i emocije. Nemojte da dopustite da prošlost ili budućnost ukradu tu ljepotu.

Smijte se. Često.

Djeca se smiju neuporedivo više nego odrasli. Ne bi trebalo da uzimamo ni sebe niti bilo kog drugog pretjerano ozbiljno. Količina zabave koju iskusite preko dana obično je u proporcionalnoj vezi s činjenicom koliko na kraju dana imate zaprljane odeće.

Sagledajte situacije iz drugačije perspektive

Albert Ajnštajn je rekao: ‘Postoje samo dva načina da proživite život. Jedan je da pretpostavite da čuda ne postoje. Drugi je da shvatite kako je sve zapravo – čudo.’ Uvjek imate mogućnost izbora, baš kao djeca.

Svaki dan izađite napolje

Priroda može da bude iscjeljujuća gozba za čula. Posmatrajte djecu kada su napolju. Ona primjećuju svaku sitnicu, svaki zvuk, pogled, miris.

Spavajte

Odlazite rano na spavanje i budite se rano. Djeca znaju koji su najbolji ritmovi za funkcionisanje.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *