Inicijalna javna ponuda dionica Ferrarija sredinom 2015. godine

Dodajte komentar

Inicijalna javna ponuda dionica Ferrarija očekuje se u drugom ili trećem tromjesečju 2015. godine, poručeno je iz grupe Fiat Chrysler, vlasnice tog talijanskog proizvođača luksuznih automobila. I

zvršni direktor Fiat Chrysler Automobilesa (FCA) Sergio Marchionne kazao je prošloga mjeseca kako planira da izdvoji poslovanje Ferrarija iz grupe, prodati 10 posto udjela u tom luksuznom proizvođaču automobila putem berze, a ostatak udjela FCA u Ferrariju distribuirati dioničarima grupe.

Poručio je kako smatra da je ispravno da FCA i Ferrari nastave zasebnim stazama nakon završenog spajanja Fiata i američkog Chryslera.
Izdvajanje Ferrarija dio je sveobuhvatnijeg plana FCA o prikupljanju dodatnog kapitala, koji takođe uključuje izdavanje 2,5 milijardi dolara vrijednih konvertibilnih obveznica kako bi se smanjio dug i finansirao ambiciozni plan razvoja tog sedmog po veličini svjetskog proizvođača automobila.

Marchionne je u utorak kazao da bi, nakon povećanja kapitala, udio hartija od vrijednosti FCA na tržištu, a dionice te kompanije uvrštene su nedavno na berzu u New Yorku, mogao dostići 20 posto ukupnog kapitala grupe. Predstavljanje planova kompanije u sklopu prikupljanja svježeg kapitala na američkom tržištu sprema se da sprovede u decembru , kazao je Marchionne.

Stručnjaci odavno predviđaju izdvajanje Ferrarija iz FCA jer Marchionne nastoji da poveća vrijednost različitih brendova grupe, no kompanija zasad ne planira izdvajanje ostalih luksuznih brandova, među kojima su Alfa Romeo i Maserati.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *