Globalni regulatori kaznili pet banaka s 3,4 milijardi dolara

Dodajte komentar

Globalni regulatori kaznili su s ukupno 3,4 milijarde dolara pet banaka, među kojima su UBS, HSBC i Citigroup, zbog propusta u sprečavanju manipulacija trgovaca tih banaka na međunarodnim deviznim tržištima.

Royal Bank of Scotland (RBS) i JP Morgan takođe su kažnjeni nakon godinu dana duge istrage tog uglavnom neregulisanog tržišta, čija se vrijednost procjenjuje na čak 5.000 milijardi dolara dnevno, a koja je rezultirala i suspenzijom ili kaznama trgovcima.

Najveću kaznu dobio je švajcarski bankarski div UBS, premda je prvi iznio dokaze o mogućem nedopuštenom poslovanju. UBS mora platiti 661 milion dolara britanskom regulatoru za finansijske usluge (FCA) i američkom regulatoru za trgovanje na terminskim tržištima roba (CFTC), a tu je banku kaznio i švajcarski regulator FINMA sa 134 miliona švajcarskih franaka.

FCA je pet banaka kaznio s ukupno 1,1 milijardu funti, pri čemu u obrazloženju svoje odluke navodi da su propusti potkopali povjerenje u britanski finansijski sistem i doveli u opasnost njegov integritet. Američki regulator te je banke kaznio s iznosom od 1,4 milijardi dolara.

Američki i britanski regulatori usko su sarađivali u ovom slučaju manipulacija na valutnim tržištima koje su se odvijale u periodu od 1. januara 2008. do 15. oktobra 2013. godine.

“Današnje kazne pokazuju ozbiljnost propusta koje smo ustanovili i kompanije moraju preuzeti odgovornost da ih otklone. Moraju se pobrinuti da njihovi trgovci ne izigravaju sistem kako bi povećali profite ili ostavili prostora za sumnju u etičnost njihova poštivanja propisa”, kazao je izvršni direktor FCA Martin Wheatley.

Očekivalo se da će u nagodbi učestvovati i Barclays, no iz britanskog regulatora FCA poručili su da se istraga u toj banci nastavlja.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *