Država garantuje za kredit Arapa

Dodajte komentar

Proizvođač i potpredsjednik Unije poslodavaca Željko Vidaković podržava odluku Vlade da u narednoj godini garantuje sa 40,3 miliona eura za kredit za razvoj poljoprivrede Abu Dabi fonda za razvoj. Uslov je da korisnici kredita obezbijede kolateral.

Vidaković je podsjetio da je Ivanović imao kontradiktorne izjave i špekulacije vezano za sredstva Abu Dabi fonda.

– Za UPCG kao i, vjerujem, za 99 odsto proizvođača još uvijek su nepoznati uslovi kreditiranja i vjerujem da će to sada Vlada učiniti transparentnim, jer ne znam da li je u Vladi poznato zašto se to do sada krilo, kad su ljudi mogli da se pripreme za konkurisanje. Smatram da će biti neki ograničeni rok za dobijanje tih kredita, ali vjerujem da se neće ponoviti to da preko medija saznajemo za taj kredit rekao je Vidaković Danu.

On je podsjetio da je UPCG još prije godinu na sjednici Socijalnog savjeta od Ivanovića tražila da saopšti uslove kredita.

– Ključni problem je kolateral, jer 99 odsgo proizvođača, malih gazdinstava ne mogu da obezbijede kolateral zato što banke ne prihvataju zemljište van urbanih centara, kuće ni štale kao obezbjeđenje kredita – rekao je on.

Vidaković je kazao da podsjetio da je do sada svega oko jedan odsto kredita banaka i mikrofinansijskih institucija po zelenaškom kamatama, i do 25 odsto, bilo usmjereno za poljoprivredu.

– Predlažemo da se od tih famoznih 40 miliona eura minimum 10 uloži za formiranje agrarnog garantnog fonda, poučeni primjerom Mađarske, kojaje zahvaljujući tom fondu podijelila preko 100 miliona kredita rekao je on i pojasnio da je suština tog fonda što bankama daje novčane garancije, a kao obezbjeđenje uzima imovinu proizvođača rekao je on.

Poljoprivrednici, kao i UPCG, kako je kazao, podržaće tu vladinu odluku.

– Smatramo da je neophodno ulagati značajnija sredstva u poljoprivredu, jer onoliko koliko novca uložimo u pristupnom periodu, toliko će nam kasnije EU izdvajati iz budžeta, zaštaje najbolji primjer Hrvatska koja je dobila više nego Slovenija, jer je više izdvajala u pristupom periodu, što nije slučaj sa Crnom Gorom, koja je izvajala svega oko jedan odsto budžeta u formi agrobudžeta za subvencije i podršku razvoju poljoprivrede, što za rezultat ima uvoz od skoro pola milijarde eura, od čega izvozom poljoprivrednih proizvoda pokrivamo svega desetak odsto kazao je on.

Kamate ne treba da prelaze četiri odsto

Vidaković je istakao da su proizvođači za povoljne kredite sa grejs periodom, ali ne i za ono što su čuli od zvaničnika, odnosno da će taj kredit dobiti samo nekoliko velikih firmi, koje nijesu iz sektora poljoprivrede, već spadaju u primarni sektor poljoprivrede. Takođe, kako je kazao, kamate ne bi trebale da budu veće od dva do četiri odsto, sa grejs periodom od tri godine, a sredstva treba usmjeriti u proizvodnju organske hrane, voćarstvo, stočarstvo, povrtarstvo, kako bi se smanjio enormni uvoz tih proizvoda.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *