Deset savjeta kako da uspješno organizujete svoje vrijeme

Dodajte komentar

Vrijeme je i egzaktno i relativno. Sat koji otkucava minute je nepogrešivo tačan, dok sa druge strane, kvalitet vremena zavisi od ličnog doživljaja ljudi, zbog čega vrijeme često ’leti’ kada se zabavljate dobro, odnosno ’teče sporo’ kada se dosađujete.

Relativno, ’realno’ vrijeme koje opisuje svijet u kojem živite je stvar uma, vi ga stvarate i oblikujete prema sopstvenim potrebama, i kao takvo možete ga organizovati onako kako vam odgovara. Postoje tri načina kako da ’potrošite’ vrijeme: razmišljanje, konverzacija i akcija, i nezavisno od vrste profesije kojom se bavite, vaše radno vrijeme je sačinjeno od ovih komponenata.

Fokusirajte se na ’realno’ vrijeme kojim raspolažete, umesto na kazaljke na satu, i uspješno ga organizujte na sledeći način:

1. Nosite sa sobom raspored i snimajte svoje misli, razgovore i aktivnosti za nedelju dana. To će vam pomoći da razumijete koliko zaista možete da uradite u toku jednog dana i gde odlaze vaši dragocjeni trenuci. Primijetićete koliko ste vremena utrošili pametno, a koliko izgubili na neproduktivne misli, razgovore i akcije.

2. Svaka aktivnost ili konverzacija koja je važna za vaš uspjeh, trebalo bi da bude vremenski isplanirana i realizovana. Liste poput ’Stvari koje bi trebalo uraditi’ mogu postati predugačke, a potom i neupotrebljive, zbog toga je važno istaknuti ono prioritetno. Ubilježite akcije od visokog značaja, digitalno ili na papiru, i odredite kada će početi, a kada završiti. Na ovaj način, uz definisan rok i disciplinu, veće su šanse da uradite šta ste zacrtali, na vrijeme.

3. Isplanirajte da provedete barem 50 odsto vremena angažovani u akcijama i razgovorima koji proizvode većinu vaših uspješnih rezultata. Pružite prednost stvarima od kojih imate koristi, i ne trošite vrijeme na one koje vam slabo ili nikako ne doprinose.

4. Rasporedite vrijeme i za ’prekide’. Isplanirani prekidi su u psihološkom smislu ljepši način da se kaže ’radno vrijeme’. Kako biste poslovne obaveze doživljavali manje stresno i opterećujuće, pokušajte da ih posmatrate kao nešto što vas samo trenutno okupira i sprečava da radite ono što želite.

5. Svakog jutra izdvojite 30 minuta da isplanirate dan koji je pred vama ili onaj koji dolazi sutra, i ne započinjite dan dok ne završite raspored. Najvažnije vrijeme vašeg dana je ono kada odlučite da napravite organizaciju vremena.

6. Uzmite pet minuta prij e svakog poziva i razmislite kakve rezultate želite da postignete. To će vam pomoći da zamislite kako bi uspjeh izgledao i prije nego što ste ga ostvarili, a to će ujedno i ’usporiti vrijeme’. Uzmite, zatim, 5 minuta nakon svakog razgovora ili akcije da utvrdite da li ste postigli željeni cilj. Ako niste, šta je nedostajalo? I, kako da ono što je nedostajalo uključite u sljedeći razgovor, odnosno akciju?

7. Stavite znak ’Ne uznemiravaj’ kada apsolutno morate da se usredsredite na posao i završite ga, i tako spriječite potencijalne distrakcije koje će vam oduzeti vrijeme i udaljiti vas od završetka zadatka.

8. Vježbajte da se ne javljate na telefon samo zato što zvoni, i ne odgovarate na e-mail poruke samo zato što se pojave. Ne poklanjajte svoju pažnju momentalno, osim ako nije riječ o stvarima koje su krucijalne za vaš posao i zahtijevaju hitan odgovor. Umjesto toga, zakažite vrijeme za odgovaranje na poruke i telefonske pozive.

9. Blokirajte ’smetnje’ poput Faceboka i ostalih formi društvenih medija, osim ako ih ne koristite za generisanje poslovnih ideja i planova.

10. Upamtite da je nemoguće postići sve, i da su dobre šanse da 20 odsto vaših misli, razgovora i akcija proizvodi 80 odsto vaših rezultata.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *