Njemačka vlada razmatra prodaju udjela u Dojče Telekomu

Njemačka vlada razmišlja o smanjenju državnih udjela u Deutsche Telekomu i Deutsche Postu, a mogla bi obnoviti i inicijativu o prodaji dionica u operateru željeznica Deutsche Bahnu ovisno o uslovima na tržištu, otkriva dokument njemačkog ministarstva finansija u koji je Reuters imao uvid. U dokumentu, koji će biti u srijedu predstavljeni vladi njemačke kancelarke Angele Merkel, skicirani su planovi vezani uz državne udjele u nizu kompanija. U njemu se pritom navodi da bi se daljnja prodaja državnog udjela u Deutsche Telekomu trebala pomno ispitati. Vlada u Berlinu trenutno je vlasnik 14,3-postotnog udjela u telekom operateru, dok državna banka KfW drži daljnjih 17 posto.

Deutsche Post, Deutsche Bahn i aerodroma u Berlinu, Koelnu/Bonnu i u Muenchenu takođe se navode među kandidatima za prodaju državnih udjela, premda se u dokumentu jasno naznačilo da će privatizacija Deutsche Bahna ovisiti o situaciji u toj kompaniji i uslovima na tržištu, a isključivala bi željezničku infrastrukturu.

Nakon izbijanja globalne finansijske krize u 2008., njemačka vlada odložila je planove o prodaji udjela u Deutsche Bahnu, podsjeća Reuters.

IzvjeIzvještaj će o udjelima njemačke države u kompanijama zadnji je put bilo objavljeno u 2012. godini. U njemu nisu navedeni nikakvi rokovi vezani uz prodaju državnih udjela.

Check Also

Otvoren Hipermarket Voli u Danilovgradu

Kompanija Voli je danas otvorila novi tržni centar, svoj prvi maloprodajni objekat u danilovgradskoj opštini. …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *