Njemačka vlada razmatra prodaju udjela u Dojče Telekomu

Njemačka vlada razmišlja o smanjenju državnih udjela u Deutsche Telekomu i Deutsche Postu, a mogla bi obnoviti i inicijativu o prodaji dionica u operateru željeznica Deutsche Bahnu ovisno o uslovima na tržištu, otkriva dokument njemačkog ministarstva finansija u koji je Reuters imao uvid. U dokumentu, koji će biti u srijedu predstavljeni vladi njemačke kancelarke Angele Merkel, skicirani su planovi vezani uz državne udjele u nizu kompanija. U njemu se pritom navodi da bi se daljnja prodaja državnog udjela u Deutsche Telekomu trebala pomno ispitati. Vlada u Berlinu trenutno je vlasnik 14,3-postotnog udjela u telekom operateru, dok državna banka KfW drži daljnjih 17 posto.

Deutsche Post, Deutsche Bahn i aerodroma u Berlinu, Koelnu/Bonnu i u Muenchenu takođe se navode među kandidatima za prodaju državnih udjela, premda se u dokumentu jasno naznačilo da će privatizacija Deutsche Bahna ovisiti o situaciji u toj kompaniji i uslovima na tržištu, a isključivala bi željezničku infrastrukturu.

Nakon izbijanja globalne finansijske krize u 2008., njemačka vlada odložila je planove o prodaji udjela u Deutsche Bahnu, podsjeća Reuters.

IzvjeIzvještaj će o udjelima njemačke države u kompanijama zadnji je put bilo objavljeno u 2012. godini. U njemu nisu navedeni nikakvi rokovi vezani uz prodaju državnih udjela.

Check Also

Ovo je najprodavaniji autmobil na svijetu

Najprodavaniji automobil na svijetu prošle godine bio je Toyota Corolla sa 1.236.380 prodatih vozila koji …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *